100 Jaar Bibliotheek Doetinchem

1919 -2019

Honderd jaar geleden, op 18 oktober 1919, leende de Openbare Bibliotheek in Doetinchem het eerste boek uit. Doetinchem was de eerste bibliotheek in Nederland die werkte met uitleenposten in de omliggende kernen: Hummelo&Keppel, ’s-Heerenberg, Zelhem, Terborg, Varsseveld en Doesburg. Bibliotheek West-Achterhoek, waar Doetinchem onder valt, is heel bijzonder en tegelijkertijd heel gewoon.

Hieronder lees je wat we in de aanloop tot 18 oktober en op de dag zelf allemaal gaan organiseren. Je bent natuurlijk van harte uitgenodigd!

100 x 100 Woorden

We hebben 100 relaties gevraagd een blog te schrijven over "De bibliotheek van nu" in 100 woorden. Superleuk om te lezen!

Fotoshoot

Jouw foto levensgroot in de bieb? Of in het Stadsmuseum? € 200, € 300 of € 500 winnen? Doe dan mee met de fotowedstrijd "Fotoshoot Doetinchem"!

Fietsroutes

Collega Annette van Cappellen heeft een aantal prachtige fietsroutes gemaakt langs de vestigingen van Bibliotheek West-Achterhoek.

Gewoon

Bibliotheek West-Achterhoek is tegelijkertijd gewoon gebleven. Wij beschouwen het - alweer 25 jaar geleden opgestelde - Unesco Manifest over Openbare Bibliotheken nog steeds als leidraad voor ons werk. We doen ‘gewoon’ ons werk voor die vader die op de Zwarte Cross bij onze voorleestent bekent dat hij zijn dochter niet voor kan lezen. We helpen hem om tóch een verhaal te vertellen met een boek in de hand. We werken voor het Syrische jongetje, dat eerst niet stil kon zitten als hij voorgelezen werd – en die het na twintig weken prachtig vindt, net zoals zijn ouders. We letten op dat opgeschoten joch, ouders gescheiden, die naar de bieb komt om weer lid te worden omdat hij onze lessen op het Zonecollege (VMBO/MBO onderwijs) zo leuk vindt. We ontvangen auteurs en interviewster Wouke van Scherrenburg tijdens onze Boek the Party-avonden.

Biebhuisje

Er wordt een huis in de bieb gebouwd!
Kunstenares Berna Bonekamp gaat een interactief huis ontwerpen speciaal voor kinderen. Hier is van alles te doen: je kunt tekenen, zelf een boekje schrijven, typen op een ouderwetse typmachine, luisterboeken luisteren, taalspelletjes doen, prentenboeken kijken en nog veel meer! Het huisje komt permanent in de Living in Bibliotheek Doetinchem te staan.

Reis mee met Professor D!

23 & 24 oktober
Een spetterende familievoorstelling vol goocheltrucs! Professor D is de briljantste, geniaalste, mega-intelligentste slimkees van de 21e eeuw. Je gelooft werkelijk je ogen niet als hij je zijn uitvindingen laat zien! Maar wat heb je daar aan, als je iedere morgen in je eentje aan de ontbijttafel zit? Helemaal niets! En daarom is Professor D het zat. Hij gaat op reis! 

Kleurplatenwedstrijd

Marja Meijer

Kleur je mee?
Een kleurplatenwedstrijd omdat de bibliotheek Doetinchem 100 jaar bestaat! Kleur mee en maak kans op mooie prijzen. Er is een kleurplaat voor kinderen t/m 6 jaar en één voor 7 jaar en ouder. De kleurplaten zijn getekend door de bekende kinderboekenillustrator Marja Meijer. Inleveren kan t/m 11 oktober. De prijsuitreiking is 18 oktober om 15.30 uur.

Meer voor kinderen

  • Boekstart feest

  • Levende sprookjesfiguren

  • Poffertjeskraam

  • Games

  • MiniBios

Bekijk het hele programma op 18 oktober

De slimste BiebQuiz

Doe op 18 oktober mee met de Biebquiz! We zijn op zoek naar enkele teams die mee willen strijden voor leuke prijzen én eeuwige roem. Interesse? Meld je dan aan met min. 4, max. 7 personen per team. En verzin een leuke teamnaam.

Samen 100

Samen op de foto als je samen 100 bent!
Opa en kleinkind? Vader, moeder en kinderen? Vriendenclub? Als jullie samen 100 zijn, dan kun je op 18 oktober een superleuke foto laten maken.

DoetinPop

18 oktober wordt natuurlijk afgesloten met een feest. DoetinPop zorgt voor de muzikale invulling om in de juiste stemming te komen!

Bijzonder

Terwijl in de rest van ons land het jeugdbibliotheekwerk pas vorm kreeg in de jaren ’50, had Doetinchem direct een jeugdcollectie én een wachtlijst omdat er te weinig boeken waren voor alle jonge lezers. We zijn ook bijzonder, omdat het ons gelukt is de kern van het bibliotheekwerk om te vormen naar de vragen van deze tijd. Bijzonder, omdat we in de top tien staan van bibliotheken met de meeste leden per aantal inwoners. Bijzonder, omdat West-Achterhoek, gebruik makend van lokale helden die aanspreken bij de doelgroep – tante Rikie van de Zwarte Cross – ook kwetsbare groepen bereikt.
 

Leuke lijstjes

Blijf op de hoogte. Volg BiebNieuws op: