De bieb & De Graafschap

Betaald Voetbal De Graafschap werkt samen met Bibliotheek West-Achterhoek. De bibliotheek wil lezen en (digi)tale vaardigheden leuker maken voor jongeren tussen de 8 en 14 jaar. De voetbalclub geeft met deze samenwerking verdere invulling aan haar maatschappelijke betrokkenheid. Deze verrassende combinatie slaat de handen ineen om taal en lezen onder de aandacht te brengen.

Scoor een Boek! trapt af in de Achterhoek

Voetbalclub De Graafschap en de Bibliotheek zetten samen hun kracht in. Het leesproject ‘Scoor een Boek!’ bundelt de populairste sport van de wereld met lezen. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen. Bibliotheek Achterhoekse Poort, Bibliotheek  Montferland, Bibliotheek Oost Achterhoek en Bibliotheek West Achterhoek werken samen met De Graafschap in dit project.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met Scoor een Boek! willen we dat bereiken. In de komende 9 weken gaan bijna 800 leerlingen uit de groepen 5 en 6 van 23 basisscholen in de Achterhoek zo veel mogelijk boeken lezen in de klas. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door Hidde Jurjus, keeper van De Graafschap.

Deelnemende scholen in de regio West-Achterhoek zijn: basisschool de Klimtoren (Drempt), Jan Ligthartschool (Zelhem), Rozengaardsweide (Hengelo), Bernardusschool (Keijenborg), de Zonneboom (Doetinchem), het Timpaan (Wehl) en Gaanderwijs (Gaanderen).

Aftrappen

De officiële Aftrap vindt plaats op basisschool Gaanderwijs, maandag 3 februari om 13.00 uur. Guus, de Mascotte van de Graafschap, is erbij!. Tijdens De Aftrap bezoekt een leesconsulent van de bibliotheek de school met een topselectie aan boeken, een score-poster én een motiverende videoboodschap van Hidde Jurjus. Over 5 weken is het rust en bepalen De Graafschap en de bibliotheken de tussenstand. ​Na 9 weken boeken ‘scoren’ is het op 15 april tijd voor Het Fluitsignaal, een sportieve afsluiting in Stadion De Vijverberg waarin ook de Eindscore van Scoor een Boek! bekend wordt gemaakt van alle 23 deelnemende scholen.

Geschiedenis Scoor een Boek!

Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. Landelijk nemen meer dan 20 voetbalclubs deel.  Met het project geven de voetbalclubs aan dat, naast sporten en spelen, lezen erg belangrijk is. Een goede taalbeheersing is namelijk de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.

Scholen kunnen zich niet meer aanmelden voor het project.

Kom scoren in de bieb!

Bibliotheek West-Achterhoek kleurde blauw-wit tijdens de kindermiddag van De Graafschap. Er vonden diverse leuke educatieve en sportieve activiteiten plaats, waaronder tafelvoetbal, leesbingo, voetballen en gamen tegen Mike. Van die laatste optie werd veelvuldig gebruik gemaakt; het was gedurende de hele middag gezellig druk in de eSports-hoek. Superleuk! Was jij erbij? Bekijk de foto's hieronder.

Wedstrijden

Ook worden dit jaar wedstrijden georganiseerd voor de meest fanatieke lezers, mogen jonge leden van de bibliotheek hun vaardigheden misschien wel op de perstribune tonen en zullen er ook op het gebied van digitale vaardigheden (‘bouw je eigen website’) en games allerlei leuke dingen worden georganiseerd. Kortom: houd de site van Bibliotheek West-Achterhoek.nl en www.degraafschap.nl/maatschappelijk in de gaten.


Met dank aan De Graafschap Media⁠ & Edwin van de Graaf fotografie