Maand van de Vrijheid

In mei vieren we onze vrijheid! De hele maand mei zijn er in Bibliotheek West-Achterhoek activiteiten die te maken hebben met het thema Vrijheid. Kom langs of volg ons op sociale media #maandvandevrijheid.

Doe mee en win een Nederlandse vlag!

Gedichtenwerkplaats

Waar denk jij aan als je het woord ‘vrijheid’ hoort? Kom naar de bibliotheek, maak een Elfje en hang hem op!

Challenge

Wat betekent vrijheid voor jou? Post een bericht, foto of video op Facebook, Instagram of Tiktok met #mijnvrijheid.

Pop-up museum

Hoe overleven we de democratie? Of moeten we vragen: hoe overleeft de democratie ons? Voor even leek democratie in Europa vanzelfsprekend, maar de laatste jaren staat het systeem steeds meer onder druk. In het reizende How to Survive a Democracy Pop-up Museum kijken we terug naar het recente dictatoriale verleden van Europa en onderzoeken we samen met jou in het Democratielaboratorium aan de hand van prikkelende games de waarde van de democratie van vandaag.

De expositie wordt georganiseerd in het kader van de Gelderse Vrijheidsdagen 2023 en is geschikt voor jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen. De hele maand mei te beleven in de Factory van Bibliotheek Doetinchem.

Boiling Frog Game

Wanneer je een kikker in kokend water gooit, springt hij eruit. Maar als je het water in de pan langzaam opwarmt, blijft hij zitten waar hij zit. Lekker comfortabel, tot hij levend is gekookt. 

Wat voor kikker ben jij?

Posterwerkplaats

In de posterwerkplaats maken bezoekers hun persoonlijke actieposter op basis van templates met veelzeggende symbolen. Het resultaat wordt onderdeel van de collectie van het museum.

lees meer

Consensusmachine: WINWIN

Consensus en compromissen zijn onontbeerlijk om een democratie te laten werken. We kunnen immers niet allemáál onze zin krijgen. Toch?

lees meer

How to survive a dictatorship

Een survivalgids van videoportretten waarin mensen vertellen hoe je kunt overleven in een dictatuur. En ook: hoe blijven dictators aan de macht en wie is de langst zittende dictator van dit moment.

lees meer

Democratie in beweging

Aan de wanden van het Democratielaboratorium vind je vier ‘bewegende posters’. Door de posters in beweging te zetten, ontdek je hoe de principes van een democratie werken.

lees meer

Game: Hoe word je een populist

Door sommigen wordt populisme gezien als een bedreiging van de democratie, door anderen juist als redding. In deze game kruip je in de huid van een populist.

lees meer

Overige activiteiten

Boekstart

Kom mee naar buiten!

Bekijk de data en locaties

Film

Leestips

Special met leestips over vrijheid

lees meer

Boekentips Volwassenen


Boekentips Jeugd


Van maart tot en met september 2023 organiseren Gelderse bibliotheken de Vrijheidsdagen. In heel Gelderland wordt zo de vrijheid gevierd. De vrijheidsdagen maken onderdeel uit van programma ‘Gelderland in Vrijheid’ en worden mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Erfgoed Gelderland en Rijnbrink.

Het How to Survive a Democracy pop-up Museum is een initiatief van Stichting Autres Directions, geproduceerd door Aldus’ producties en mede mogelijk gemaakt door Studio Europa Maastricht, Act for Liberty en het European Fund for Citizens.