Gepassioneerde discussies over staat van bibliotheekstelsel in Mauritshuis

Gepubliceerd op: 27 januari 2020 10:02

debat mauritshuis

Op initiatief van Wieb Broekhuijsen, directeur-bestuurder van de Bibliotheek West-Achterhoek, en de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) vond op vrijdag 24 januari in het Haagse Mauritshuis een bijeenkomst plaats waar bibliotheekdirecteuren en wethouders samenkwamen om o.l.v. politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg in discussie te gaan over de vermaatschappelijking van de bibliotheek.

Sheila Sitalsing (journaliste en columniste) wijst in de column die ze tijdens de bijeenkomst voordraagt op het belang van het gastvrije karakter van de bibliotheek. Hieronder een stukje uit de column: 

In mijn bibliotheek, die allang geen bibliotheek meer is, maar een polygaam huwelijk tussen een eetcafé, een centrum voor muziek-, dans- en schildercursussen, een open podium voor allerhande culturele activiteiten, een flexwerkplek voor eenzame zzp’ers, een krantenleeszaal voor mensen zonder abonnement, en jawel, een plek om door boekenkasten te struinen en boeken te lenen. Het is een plek waar niemand je gek aankijkt als je er vijf uur aaneen rondhangt, of zeven uur, of negen, want mij bieb is open van smorgens vroeg tot ‘savonds laat. De toegang is gratis, het open podium is gratis, het lezen van kranten is gratis, de wc is er gratis, in boekenkasten snuffelen is gratis, de wifi is gratis, en ook als je er drieënhalf hebt rondgelummeld, is er niemand die zegt dat je een chai latte van 6 euro 98 moet aanschaffen, of anders moet ophoepelen.