Nieuwe geluiden

Gepubliceerd op: 8 april 2020 13:20

Stilte - Vroeger was dat een belangrijk woord in de bieb: Stilte. Er moest stilte zijn om in alle rust te genieten van boeken. Lezen verdroeg geen geluid.

Boeken waren heilig en moesten met ontzag worden behandeld. Opnieuw is er stilte. Een stilte die ik niet wil. Ik mis onze bezoekers. Afgelopen jaar kwamen 441.518 mensen naar onze vestigingen. Meer dan de helft van hen is onder de 18 - het zal niemand verbazen dat onze jongste bezoekers vaak het meeste geluid maken. En tegenwoordig is er nog veel meer geluid in de bibliotheek: Geratel van een toetsenbord, het praatje van mensen die trouw aan onze leestafels zitten, het gesprek tussen onze medewerkers en de vrijwillige gastvrouwen en -heren, de begroeting van een nieuwe klant, het geren van scholieren die de weg leren door een puzzeltocht met QR-codes. Die geluiden mis ik.

Maar nu ontstaat er nieuw geluid! Het geluid van voorleesboeken die mensen thuis online kunnen afspelen voor de jongste kinderen. Het geluid van de fietsbel die aankondigt dat er een tas aan de deur hangt met thuisbezorgde boeken. Het geluid van onze luisterbiebapp en van online lesmaterialen en filmpjes. Ook al ben ik verdrietig over de geluiden die ik mis, ik ben heel erg blij met alle nieuwe geluiden. Want de bieb blijft voor iedereen dichtbij.

 __________

Wieb Broekhuijsen
directeur-bestuurder