Opening Bibliotheek Vorden

Gepubliceerd op: 6 juli 2021 15:25

Op maandag 5 juli jl. opende wethouder Blaauw van de gemeente Bronckhorst officieel de nieuwe bibliotheek in het Kulturhus in Vorden en werd de bibliotheek daar hartelijk verwelkomd door Reinier Gosselink, de voorzitter van het Kulturhus.

Ook onthulde de wethouder samen met directeur Wieb Broekhuijsen de digitale boekenkiosk. Omdat de collectie in het Kulturhus kleiner is dan voorheen biedt deze digitale boekenkiosk uitkomst omdat de lener op een groot scherm de hele collectie van de bibliotheek kan zien, gerangschikt op categorie en thema. Wanneer je een keuze maakt toont het scherm een beschrijving van het boek, de beschikbaarheid én de locatie van het boek en kan het boek direct gereserveerd worden. Zo blijft de hele collectie beschikbaar voor de leden in Vorden.

Waarom zijn we verhuisd?

Het budget van de bibliotheken in Bronckhorst is met 4,98 ("bijna vijf euro") per inwoner verminderd, dat is in totaal zo'n 180.000 euro. Dat betekende dat we op de grootte van onze vestigingen moesten gaan bezuinigen. De gemeente was voorstander van de verhuizing van de bibliotheek naar het Kulturhus. Vooral omdat de samenwerking tussen Kulturhus en bibliotheek hierdoor intensiever wordt.

Wat is er veranderd?

Verruiming openingsuren
De mensen van het Kulturhus zijn heel coöperatief, openen deuren en doen de lichten aan - ook als er geen medewerker of vrijwilliger van de bibliotheek aanwezig is. Daardoor kunnen klanten op veel meer momenten terecht, ook buiten de officiële openingsuren. We zijn daar heel erg blij mee. We snappen ook dat de mensen van het Kulturhus niet altijd aanwezig kunnen zijn, dus soms is het gedeelte van de bieb nog donker.

Roulerende collectie
De collectie is verkleind. De boeken die we niet konden plaatsen, zijn naar Hengelo en Zelhem gegaan. We gaan de collectie 'rouleren' tussen de vestigingen in Bronckhorst. Dat betekent dat er geruild wordt tussen vestigingen: er gaan op een bepaald moment een bepaald aantal boeken uit de kasten, die worden verhuisd naar Hengelo, Zelhem of Steenderen en vanuit die vestigingen komen dan hetzelfde aantal nieuwe titels naar Vorden. Zo raakt een klant niet te snel 'uitgelezen'.

Activiteiten gaan door
Wat je niet direct ziet als je binnenkomt, is de taalhuisboekenkast die op de eerste verdieping staat. Onze werkzaamheden voor het Taalhuis in Vorden gaan dus gewoon door en dat geldt ook voor de digi-cursussen die we samen met de Stichting Welzijn willen voortzetten.

Samenwerking
Op de consultatiebureaus, scholen en kinderdagverblijven blijven we aan het werk. Het team educatie gaat open dagen organiseren voor ouders en kinderen.

Digischerm
Ten slotte biedt het digischerm bij de ingang de mogelijkheid om makkelijk boeken te reserveren die niet in de bibliotheek staan.