School & Bibliotheek

De bibliotheek en het onderwijs: partners in leesbevordering en mediawijsheid! De bibliotheek leidt pedagogisch medewerkers op tot voorleescoördinatoren en leerkrachten, (via de erkende opleiding Open Boek), tot leescoördinatoren. Ook cursussen op het gebied van interactief voorlezen en mediawijsheid behoren tot de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op. Team Educatie staat voor u klaar!

 

Pre-school

Nog leuke lesideeën nodig? De bibliotheek helpt! Wij ondersteunen peuterspeelzalen en kinderdagverblijven met leskisten, voorlezen, prentenboeken, lezingen en nog veel meer... 

Boekenpret

Boekenpret maakt voorlezen leuk!
Voorlezen is niet alleen heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen, het bevordert ook het leesplezier. Voor ouders, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven organiseert Bibliotheek West-Achterhoek Boekenpret. Boekenpret is voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar.

Logeerkoffertje

Logeren? Voor veel kinderen een spannende en leuke gebeurtenis. In samenwerking met het Bredeschoolnetwerk Doetinchem doen een aantal scholen mee met het logeerkoffertje. Het logeerkoffertje is een project voor de kleutergroepen en heeft als doel het leesplezier te stimuleren. In het logeerkoffertje zitten 5 boeken. Ieder kind mag het logeerkoffertje voor 1 nacht mee naar huis nemen met daarin 1 boek. De ouders lezen het boek voor en de volgende dag mag het kind in de kring vertellen waar het boek over ging.

Alles over voorlezen

Dolfje Weerwolfje

Dolfje Weerwolfje

Het programma Lezen en schrijven met Dolfje Weerwolfje helpt leerkrachten om in de klas (maar ook daarbuiten) op een leuke en creatieve manier extra aandacht te besteden aan taal. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen die het taalplezier en de lees- en schrijfontwikkeling van leerlingen kunnen stimuleren. 

Werkstukken of presentaties

Moet je een werkstuk maken of een spreekbeurt houden, maar heb je geen idee waarover? Of moet je een presentatie houden en zoek je informatie? Kijk dan eens op deze thema-pagina's.  

Wist je dat?

Primair Onderwijs

Al jaren ondersteunt Bibliotheek West-Achterhoek leraren in het basisonderwijs. In Doetinchem en Doesburg werken we met diverse lespakketten en in Bronckhorst met de Themalijn.  

Mediamasters

Mediawijs? Bewijs het maar! Kinderen lijken redelijk mediawijs, maar ze gebruiken vaak nog lang niet alle mogelijkheden en onderschatten hun mediagedrag. Daarom wordt tijdens de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid (november) voor groep 7 en 8 het super spannende, interactieve spel Mediamasters georganiseerd. Ieder jaar doen er meer dan 1000 klassen mee!

Nationale Voorleeswedstrijd

Wie wordt de Voorleeskampioen van Nederland? In de Nationale Voorleeswedstrijd strijden kinderen uit groep 7 en 8 om de titel Nationale Voorleeskampioen. Ieder jaar doen ongeveer 25 scholen uit de regio mee. Ieder jaar organiseert Bibliotheek West-Achterhoek de regionale kwartfinale van de Nationale wedstrijd. Op de Nationale Voorleesdag wordt de voorleeskampioen van Nederland gekozen.  

Digitale luistercolleges

digitale luistercolleges

Meer weten over Darwin, de pavlovreactie en DNA? Alle 50 luistercolleges van de Junior Bètacanon zijn nu voor het onderwijs online te beluisteren. 

Interactieve animaties

interactieve animaties

100 Interactieve animaties zijn nu beschikbaar voor het onderwijs. De thema's zijn: De aarde, De mens, Dieren & planten en Techniek.  

Moeite met lezen

Natascha Duis vertelt waarom de bibliotheek voor haar belangrijk is

Bibliotheek Op School

Bibliotheken en scholen werken steeds meer samen. In deze tijd van bezuinigingen is dat ook nodig. Een succesvol project is Bibliotheek op School. Zowel leerkrachten als leerlingen zijn enthousiast!

Cursussen voor professionals

cursussen voor professionals

Bibliotheek West-Achterhoek leidt pedagogisch medewerkers op tot voorleescoördinator en leerkrachten primair onderwijs tot leescoördinator met de cursus Open Boek. De kosten bedragen 300 euro per deelnemer voor 4 bijeenkomsten inclusief lesboek. De cursus is gratis voor scholen met een Bibliotheek op School.

Lezingen

De jeugdspecialist van de bibliotheek kan een bijdrage leveren aan ouderbijeenkomsten waarop het lezen centraal staat. Er zijn twee lezingen: 1. "Voorlezen, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!" en 2. "Over jeugdboeken". De lezing kan bij u op locatie gegeven worden, maar ook in de bibliotheek. Bij de lezing wordt een tentoonstelling van jeugdboeken ingericht, zodat ouders zoveel mogelijk boeken kunnen bekijken. 

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar wordt de digitale nieuwsbrief “lezen, de mooiste les ooit”, uitgegeven. De nieuwsbrief bevat allerlei informatie die betrekking heeft op lezen. Denk aan informatie over de Nationale voorleeswedstrijd, Kinderboekenweek, boekentips, digitale prentenboekenapps, info van uitgeverijen en veel meer. Een keer per jaar is de nieuwsbrief geheel gewijd aan kinderen met lees-en taalmoeilijkheden. 

Schoolabonnement

Kinderen tot 17 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Maar ook scholen kunnen een abonnement afsluiten. Basisscholen kunnen gebruik maken van de mogelijkheid om een schoolabonnement aan te schaffen. De kosten zijn €12,50 per groep. Scholen uit het Voortgezet Onderwijs kunnen voor hun leerlingen gratis bibliotheeklidmaatschap op schoolpassen aanvragen. 

Stageplaatsen

Regelmatig zoeken wij stagiaires voor de volgende afdelingen: Marketing & Communicatie, Nieuwe Media en de Jeugdafdeling.