Overzicht computercursussen in de bibliotheek

Cursussen Seniorweb

Basiscursus Windows 10

De Basiscursus Windows 10 is een veelomvattende cursus van 10 lessen vóór ouderen dóór ouderen. Een cursus over computer- en internetgebruik, begrijpelijk en betaalbaar. U leert o.a. omgaan met de computer, werken met bestanden en mappen, zoeken op internet, e-mail (met bijlage) versturen en ontvangen. Heeft u thuis windows 7 of 8 dan is deze cursus ook geschikt. De cursuskosten zijn €75,00 cursuskosten incl. cursusboek Windows 10. De lessen worden in de bibliotheek gegeven op dinsdagmorgen van 09.30 tot 11.30 uur.

Overstappen naar Windows 10

Windows 10 geïnstalleerd en dan? De Bibliotheek organiseert in samenwerking met Seniorweb een cursus voor overstappers op Windows 10. De cursus is voor gebruikers die tenminste de basiscursus Windows hebben afgerond. Er wordt gewerkt met het boek "Snel en gemakkelijk overstappen naar Windows 10" van Visual Steps. In de cursussen komen de belangrijkste verschillen aan bod: het bureaublad, het startscherm, programma's en apps, de verkenner en instellingen. De cursus van 5 lessen is op 5 dinsdagmiddagen en start in september. We werken op laptops met Windows 10.
Het maximumaantal deelnemers is 10. De cursus kost € 50,-- inclusief cursusboek

Cursus Word voor beginners

Microsoft Office Word is een programma waarmee u een simpele tekst kunt maken, maar er kan nog veel meer mee. U kunt er bijvoorbeeld een folder of een keurig boekje mee maken, met afbeeldingen, voetteksten, paginanummers, etc. Dus ook een leuk versierde uitnodiging of etiketten. De cursus Word voor beginners begint met de basis: een tekst maken en corrigeren, lettertype veranderen, tekst uitlijnen, gebruik van stijlen. En daarna het invoegen van afbeeldingen en tabellen en de vormgeving van de tekst. Deze cursus is een vervolg op de basiscursus Windows (7 of 10) of een vergelijkbaar kennisniveau. In de cursus werkt u met het boek Basisboek Word 2016 en 2013 van Studio Visual Steps. De prijs van het boek is inbegrepen in de cursusprijs. De cursus is op 5 dinsdagen van 09.30 tot 11.30 uur.  

Cursus Excel voor beginners

Zoekt u een hulpmiddel voor inzicht en overzicht? Bijvoorbeeld voor uw uitgaven, uw energieverbruik, de boekhouding van uw club, een vergelijking van verschillende automerken, maar ook uw adressenbestand of de inhoud van uw verzameling. Dat kan allemaal met Excel. Excel is een computerprogramma dat onderdeel is van Microsoft Office. De cursus Excel voor beginners maakt duidelijk wat u als beginner met het programma zou kunnen doen. Aan de orde komen o.a.: invoeren van gegevens, celeigenschappen, berekeningen, eenvoudige functies en celverwijzingen, grafieken maken, sorteren en filteren. Deze cursus is een vervolg op de basiscursus Windows (7 of 10) of vergelijkbaar kennisniveau. In de cursus werkt u met het boek Basisboek Excel 2016 en 2013 van Studio Visual Steps. De prijs van het boek is inbegrepen in de cursusprijs.De cursus is op 5 dinsdagen van 09.30 tot 11.30 uur.  

Fotobewerking met Picasa

De cursus fotobewerking in Picasa voor senioren is een veelomvattende cursus van 5 lessen voor ouderen door ouderen.
Picasa kan niet meer via de website van Google gedownload worden. Echter eenmaal op uw computer/laptop gedownload kunt het programma blijven gebruiken. Er worden alleen geen updates meer voor uitgebracht. U kunt het programma tijdens de cursus nog gratis downloaden. Het programma biedt de mogelijkheid om foto's te ordenen om ze later weer terug te kunnen vinden, maar ook om ze mooier te maken: rechtzetten, contrast en kleur wijzigen, rode ogen verwijderen, belichting aanpassen, bijsnijden, een fotoalbum maken, afdrukken en e-mailen,enz. De cursus is op dinsdagmiddag van 13.00-14.30 en start in oktober.

Orde op de PC

In september start er in Bibliotheek Doetinchem een cursus Orde op de PC. Een cursus van 5 lessen vóór ouderen dóór ouderen. Overkomt het u ook: "Waar vind ik nou toch dat bestand op mijn pc?" De harde schijven worden steeds groter en zeker met al die foto's, filmpjes en muziek wordt het snel één grote onontwarbare kluwen. Als u daar last van heeft is deze cursus iets voor u. Stap voor stap krijgt u zicht op de ordening die al in de Windows aanwezig is en hoe u zelf uw eigen ordening verder kunt aanbrengen. De cursus wordt gegeven op laptops met Windows 10. Basiskennis van Windows is vereist.

Cursus Movie Maker

In november start een cursus Movie Maker voor senioren. Een cursus van 4 lessen voor ouderen door ouderen. Met het gratis programma Live Movie Maker kunt u van digitale foto's een filmpje maken dat u kunt laten zien op de uw computer, tablet of TV. U kunt het filmpje ook uploaden naar Youtube of op een dvd zetten. U zet de foto's, videofragmenten, plaatjes en tekst in de gewenste volgorde. Voor de verlevendiging kiest u overgangen, beeldbewegingen en in- of uitzoomen. Er kan muziek bij en/of ingesproken tekst. Zo wordt deze presentatie een leuke herinnering aan bijvoorbeeld uw vakantie of een andere leuke gebeurtenis. De cursus wordt gegeven op laptops met Windows 10. Basiskennis van Windows is vereist.  

Veilig en vertrouwd online

In het najaar start er in Bibliotheek Doetinchem een cursus SeniorWeb Veilig en Vertrouwd online. Een cursus van 2 lessen vóór ouderen dóór ouderen. Bij het gebruik van internet laat u soms sporen achter. U heeft vast wel eens gekeken naar een product op een website en opeens zag u advertenties van soortgelijke producten. Tijdens deze cursus leert u hoe veilig om te gaan met geldzaken online en tevens met het internet algemeen. Bedreigingen komen aan bod en u krijgt veel tips om risico's te vermijden. Tevens komt Ideal, DigiD, Cookies etc. aan bod. De cursuskosten zijn €20,00 incl. cursusboek "Veilig en vertrouwd online".

Cursussen Kruiswerk Achterhoek

Cursus iPad en Android

U kunt kiezen uit een iPad cursus of een cursus voor een tablet met Android besturingssysteem. Een iPad is een tablet van Apple en alle andere tablets, zoals Samsung, Sony en Asus, werken op Android. Een iPad en Android tablet zijn verschillend, het is dus belangrijk dat u zich voor de juiste cursus inschrijft. Beide cursussen worden in een klein gezelschap van maximaal 12 personen gegeven. Op die manier is er voldoende ruimte voor vragen en een stukje persoonlijke begeleiding. In de cursus gaat u zelf actief met uw tablet aan de slag. Neem daarom uw eigen tablet mee naar de cursus.

Basiscursus voor senioren

Een basiscursus is bedoeld voor mensen die nog niet zo lang een tablet hebben of er nog weinig mee doen. Hier leert u de basisvaardigheden, zoals de functies van de toetsen, instellen van Wi-Fi, surfen op het internet, apps downloaden, e-mailen, beeldbellen en foto's en videos maken en versturen. De basiscursus duurt zes weken met iedere week een bijeenkomst van twee uur. De kosten bedragen € 70,-. Als u lid bent van Kruiswerk Achterhoek of de Achterhoekse bibliotheek ontvangt u € 10,- korting. U betaalt dan € 60,-.

Opfriscursus voor tablet

De opfriscursussen zijn geschikt als opvolger van de basiscursus en/of voor de gevorderde tabletgebruiker. Gedurende vier bijeenkomsten van twee uur worden delen van de basiscursus nog eens opgefrist en worden er vier nieuwe onderwerpen uitgebreid behandeld, waaronder Google Cloud, social media, beveiliging en wachtwoordherstel, en het gebruik van de tablet door mensen met beperkingen. Een opfriscursus kost € 50,-, waar u als lid van Kruiswerk of de Achterhoekse bibliotheek € 10,- korting op krijgt. U betaalt dan slechts € 40,-.

Cursus e-reader

Naast tabletcursussen kunt u ook een cursus e-reader volgen. Met een e-reader heeft u al uw favorieten boeken bij de hand. Handig voor op vakantie! In deze cursus leert u in drie weken alles over de mogelijkheden van uw e-reader. Van de instellingen en het uploaden van nieuwe boeken tot het gebruik ervan. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van twee uur en kost € 35,-.
 

Taalhuis Doetinchem computercursussen

Cursus Klik & Tik

Voor alle mensen die moeite hebben om hun weg te vinden op internet biedt Bibliotheek West-Achterhoek de cursus Klik & Tik aan. Voor cliënten van het UWV is er een wekelijkse cursusmiddag en voor cliënten van Estinea de ZoZijn School is er een speciale cursus. 

Cursus Digisterker

Bijna alle overheidszaken regelt u tegenwoordig via internet en met een DigiD. Heeft u moeite met het omgaan met overheidswebsites? Volg dan de cursus Digisterker: Werken met de e-overheid. Is de cursus vol? Stuur dan een mail naar cursus@bibliotheekwestachterhoek.nl.