Taalhuis Achterhoek: Leren lezen, schrijven en internetten!

Moeite met lezen, taal, schrijven of het gebruiken van een computer?
Heel veel mensen in Nederland hebben moeite met lezen en schrijven. Hoor jij daar bij? Dan kun je daar wat aan doen. De bibliotheek helpt je daarbij!

Taalhuis Doetinchem
In de bibliotheek vind je het Taalhuis. Iedereen kan daar naartoe. Ook als je niet in Nederland geboren bent. En je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. In het Taalhuis ontmoet je andere mensen. Mensen die óók moeite hebben met lezen, schrijven of de Nederlandse taal. Er zijn ook mensen die je op weg helpen met beter lezen, schrijven, spreken. Ze kunnen je ook helpen met de computer het invullen van formulieren of het geven van juridisch advies.

Boeken en hulpmiddelen
In het Taalhuis staan veel boeken. Dat zijn boeken voor iedereen die moeite heeft met lezen. Voor volwassenen en voor kinderen. Er zijn ook computers waar je mee kunt oefenen.

Taalwerkplaats Doesburg
In Doesburg organiseert Bibliotheek West-Achterhoek samen met de Buurtacademie het Taalcafé, Voorlezen thuis en Taalmaatjes.  

Zoek je zelf hulp, of hulp voor iemand anders?
Zoek je een Taalmaatje? Of wil je jezelf, of iemand anders aanmelden voor de cursus Klik & Tik of de cursus E-Overheid? Bel de Taalhuislijn: 088 – 006 2 999.

Hieronder vind je nog veel meer tips. Je kunt op elk onderwerp klikken voor meer informatie.  

Agenda Spreekuren & Taalhuis

Digihulp 1 op 1

Heb je vragen over je smartphone, tablet, ebooks, sociale media of andere internetvragen? Dan kun je een afspraak maken met een medewerker van de bibliotheek. Je wordt dan persoonlijk geholpen met jouw specifieke vraag. Om een afspraak te maken kun je bellen met onze klantenservice (0314-333445) of een mail sturen naar info@bibliotheekwestachterhoek.nl.

Taalwerkplaats Doesburg

taalcafe agenda

Taalcafé Doesburg is een ontmoetingsplek om de Nederlandse taal te (leren) spreken: een extra mogelijkheid om te oefenen met de taal en nieuwe mensen te leren kennen. Iedere vrijdag én zaterdag van 10.00-11.30 uur kun je aanschuiven aan de leestafel in Bibliotheek Doesburg in de Buurtacademie.

Een taalcafé is een goede, laagdrempelige manier om als anderstalige met de Nederlandse taal bezig te zijn. Dit kan als aanvulling op een inburgeringstraject, na afloop van of tijdens de inzet van een Taalmaatje, of ‘gewoon’ voor iedere anderstalige die vaker Nederlands wil spreken. Er  wordt onder leiding van Nederlands sprekende vrijwilligers in kleine groepjes in het Nederlands gesproken over allerlei onderwerpen. Dit wordt gedaan met behulp van bijvoorbeeld een foto, een plaatje of er wordt een taalspelletje gedaan. De sfeer is ontspannen en er wordt een ruime pauze gehouden.                                                                                                                               Taalcafé Doesburg is een samenwerkingsverband tussen Bibliotheek Doesburg en de Buurtacademie. Aanmelden is niet nodig. Deelname (en dus ook koffie en thee) zijn gratis.  

taalwerkplaats

Heb je moeite met Nederlands en woon je in Doesburg? Dan kun je naar de Taalwerkplaats gaan om je op te geven voor een Taalmaatje of Voorlezen Thuis. De Taalwerkplaats werkt samen met Bibliotheek West-Achterhoek. Het adres is De Linie 4. 

Speciale collectie

Moeite met lezen

Ben je dyslectisch, heb je slechte ogen of heb je gewoon nooit goed onderwijs gehad? Er zijn allerlei middelen die je kunnen helpen het lezen makkelijker te maken. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Taalzoeker

taalzoeker

Zoek een je cursus bij jou in de buurt? Op taalzoeker heb je hem zo gevonden! 

Glansrijk

Ken je iemand die moeite heeft met taal? Die kans is groot. Zo'n 2,5 miljoen Nederlanders hebben namelijk moeite met taal. Oftewel: 1 op de 6 mensen van boven de 16 jaar. Gelukkig ben je nooit te oud om er iets aan te doen. Net als Toon, Marina, Daphne, Dick, Jan en Lenie.
 

Ik ben mijn bril vergeten

Wil je beter leren lezen, schrijven, of spreken? Of jezelf of iemand anders opgeven voor de computercursus Klik & Tik? Bel dan het Taalhuis Achterhoek op 088 – 006 2 999.

Week van de Alfabetisering

week van de alfabetisering

Ieder jaar wordt in september de Week van de Alfabetisering georganiseerd. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd over lezen en schrijven. Natuurlijk ook in Bibliotheek West-Achterhoek. Hou de website in de gaten. 

Taalhuis Doetinchem computercursussen

Cursus Klik & Tik

Voor alle mensen die moeite hebben om hun weg te vinden op internet biedt Bibliotheek West-Achterhoek de cursus Klik & Tik aan. Voor cliënten van het UWV is er een wekelijkse cursusmiddag en voor cliënten van Estinea de ZoZijn School is er een speciale cursus. 

Cursus Digisterker

Bijna alle overheidszaken regelt u tegenwoordig via internet en met een DigiD. Heeft u moeite met het omgaan met overheidswebsites? Volg dan de cursus Digisterker: Werken met de e-overheid. Is de cursus vol? Stuur dan een mail naar cursus@bibliotheekwestachterhoek.nl.

Walk & Talk

Walk & Talk

Wil jij ook andere werkzoekenden ontmoeten? Ervaringen uitwisselen in een inspirerende omgeving? Dat kan tijdens ‘Walk&Talk’ in bibliotheek Doetinchem. Iedere maand is er een themabijeenkomst.

Taalhuis Doetinchem spreekuren

Formulierencafé

Iedereen die moeite heeft met het invullen van formulieren kan op dinsdagavond van 17.00-19.30 uur en vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur terecht in het FormulierenCafé in het Taalhuis in Bibliotheek Doetinchem. Hier zitten vrijwilligers van Buurtplein klaar om te helpen met het invullen van allerlei soorten formulieren onder het genot van een kopje koffie. 

Leesclub

Elke maandagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur is er een leesclub in het Taalhuis. Anny Freriks helpt bij het lezen. Er worden ook taalspelletjes op de computer gedaan.

Taalmaatje

Steeds vaker zie je ze zitten aan de tafel in het Taalhuis: een taalmaatje die iemand helpt om beter te leren lezen of spreken. Wil jij ook als Taalmaatje aan de slag, meld je dan bij ons aan. Zoek je zelf een Taalmaatje of één voor iemand anders? Bel dan onze Taalhuislijn: 088 – 06 2 999.

Rechtswinkel Achterhoek

In Bibliotheek Doetinchem hebben drie studenten recht & economie de Rechtswinkel Achterhoek geopend. Je kunt hier iedere vrijdag tussen 17.00 en 19.00 uur terecht voor gratis juridisch advies! 

Ervaringen

1 op de 9 mensen heeft moeite met lezen, schrijven en internetten. Je bent dus absoluut niet de enige...

Achterhoekers vertellen

In het filmpje de Niet kunnen lezen en schrijven Show vertellen Achterhoekers over hoe het is moeite te hebben met lezen en schrijven. In de Achterhoek kunnen 30.000 mensen niet goed lezen en schrijven. Daar is wat aan te doen. De bibliotheek helpt! Ga naar het Taalhuis in Bibliotheek West-Achterhoek en kijk wat we voor jou kunnen doen.

Oefenen vanuit huis

taalklas

Taalklas is een gratis online cursus Nederlands voor inburgeraars.

lees en schrijf

Lees & Schrijf is bedoeld voor mensen die wel Nederlands spreken, maar niet (goed) kunnen lezen en schrijven.

klik en tik

Klik & Tik leert je de basisvaardigheden van Internet en Sociale Media. De bibliotheek biedt ondersteuning bij het volgen van deze online cursus. Kijk in de agenda voor de data.  

Op oefenen.nl vind je nog veel meer beginnerscursussen. Kijk ook eens bij Rekenen, Werk, Opvoeding, Geld of Gezondheid.

kennisnet

Op Kennisnet vind je oefeningen over: Nederlands, rekenen, omgaan met de computer en gewoon doen.  

taalmenu

Taalmenu is een website voor mensen die willen oefenen voor het inburgeringsexamen of voor het staatsexamen.

beter spellen

Via Beter Spellen krijg je iedere dag een mailtje met een spellingstest. Je kunt je hiervoor gratis aanmelden.

Steffie

Steffie legt op een makkelijke manier uit hoe dingen werken in Nederland.  

hulp bij huiswerk nederlands Arnoud Kuijpers

Meester Arnoud Kuijpers (Beste leraar Nederlands 2015) heeft filmpjes gemaakt op YouTube om je te helpen bij het huiswerk Nederlands.

slimme nieuwslezer

De Slimme Nieuwslezer is een sprekende krant. Hij is speciaal gemaakt voor mensen die graag willen leren. Iedere dag staat het nieuws van vandaag erin. Met uitleg van moeilijke woorden. En oefeningen om beter te leren lezen, begrijpen en schrijven.  

BibliotheekNieuws op YouTube

Op onze YouTube pagina BibliotheekNieuws staan heel veel afspeellijsten bij instructiefilmpjes over diverse onderwerpen, zoals Klantenservice (met uitleg over onze online catalogus), Foto & Video, Veilig Internetten, Sociale Media en nog veel meer. Neem eens een kijkje!

Net in Nederland TV

Net in Nederland biedt Nederlandse televisieprogramma's aan met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling, om nieuwkomers wegwijs te maken in onze samenleving.