Boek the Party

  • Boek the Party

    Vier avonden vol energie, humor en flair in Bibliotheek Doetinchem

    Tickets

Boek the Party! Dé literaire talkshow van de Achterhoek

Ieder jaar organiseert Bibliotheek West-Achterhoek de succesvolle talkshow Boek the Party. Wouke van Scherrenburg stelt op geheel eigen wijze bekende en minder bekende auteurs voor aan het publiek. Met haar brede kennis, haar gevatheid en humor zal ze de gasten interviewen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Dit seizoen organiseren we 4 avonden: op 3 november, 1 december, 9 februari en 9 maart. De organisatie is in handen van Boekhandel Raadgeep&Berrevoets en Bibliotheek West Achterhoek. 


Gasten 3 november 2021

Susan Smit

susan smit

Susan Smit groeide op in Noordwijk en werkte tien jaar als fotomodel in binnen- en buitenland. Op haar zesentwintigste studeerde ze af in Culturele Studies, met als hoofdvak Nederlandse Taal- en Letterkunde, aan de UvA. Ze publiceerde twaalf non-fictieboeken, zes romans, een verhalenbundel en een novelle. Ze recenseert boeken in Happinez, Opzij en haar online leesclub @susansleesclub op Instagram en zet zich in voor Leesbevordering.

De heks van Limbricht is het waargebeurde verhaal van Entgen Luijten die eind 17e eeuw vanwege een paar ongelukkige voorvallen wordt beschuldigd van hekserij. De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw.

Toine Heijmans

toine heijmans

Toine Heijmans is schrijver en columnist van de Volkskrant. Hij studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Als romancier debuteerde hij met de veelgeprezen besteller Op zee, dat werd verfilmd en waarvan vele vertalingen verschenen. De Franse vertaling van Op zee werd bekroond met de prestigieuze Prix Médicis étranger, de Franse literaire prijs voor de beste vertaalde roman. Daarnaast schreef hij scenario’s voor de televisieserie De Fractie.

Zuurstofschuld is het verhaal over twee klimvrienden die dromen najagen in het hooggebergte en daarmee hun lot bezegelen. Ze klimmen in een tijd waarin elke berg al beklommen is en dragen zo een verleden van grote namen met zich mee. Maar welke eer valt er nog te behalen?

Astrid Schutte

astrid schutte

Astrid Schutte studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en werkte daarna 4 jaar in het internationaal onderwijs. Als haar schrijversbloed begint te borrelen stapt ze over naar de journalistiek. Ze schrijft vooral veel over werk, leiding geven, vernieuwen, onderwijs, vrouwen en taal. In 2015 start ze met een nieuw boekproject “De Laatste Heer”.

De Laatste Heer gaat over de laatste kasteelheer van het dorp Baak, waar Astrid geboren is. Het vormt het relaas van Werner Helmich die op het kantelpunt van een nieuwe tijd moet opereren. Een tijd waarin klasse niet langer een hoge positie betekent. Het verhaal van Werner Helmich wordt gecontrasteerd met het verhaal van de vader van Astrid, Jan Schutte, die ondanks zijn eenvoudige afkomst in de 20e eeuw juist nieuwe kansen kreeg.


Boeken van onze gasten

Meer in de catalogus

ARCHIEF


Gasten 24 juni 2020

MIDZOMER BOEK THE PARTY SPECIAL!
Speciaal voor het Midzomer Online Biebfestival op 24 juni interviewde Wouke van Scherrenburg drie auteurs in buitenland over hun boeken en hun lockdown periode in Rusland en Frankrijk: Pieter Waterdrinker, Bas Heijne en Iljagort.

Gasten 11 maart 2020

Barbara van Beukering

Barbara van Beukering

Je kunt het maar één keer doen
Barbara van Beukering werkte als verslaggever voorde TROS en de AVRO. In 1997 maakte ze de overstap naar tijdschriften, en werkte als hoofdredacteur voor BLVD., AvantGarde en Volkskrant Magazine. Daarna was ze hoofdredacteur van Het Parool en de digitale platformen PAPER en Topics. In 2018 verscheen het boek 'Kruip nooit achter een geranium'; een persoonlijke zoektocht naar een lang en gelukkig leven.

Miriam Guensberg

Miriam Guensberg

Held
Miriam Guensberg is filosofe en schrijfster. Haar romans zijn door de pers altijd zeer positief ontvangen, ze stonden meerdere malen op de longlist van de Libris Literatuurprijs. De roman Poolse tranen, een eerbetoon aan haar Pools-joodse vader, bereikte de shortlist van de WIZO-Literatuurprijs.

Ad van Liempt

Ad van Liempt

1945 De Afrekening
Na een loopbaan in de dagbladjournalistiek en bij de televisie was Ad van Liempt een van de grondleggers van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Ook was hij eindredacteur van de succesvolle tv-serie De Oorlog. Vanaf 1994 publiceerde hij regelmatig boeken over historische onderwerpen, vooral over de tweede wereldoorlog. De bekendste zijn Kopgeld, De Oorlog, Na de Bevrijding en Aan de Maliebaan. 

Gasten 12 februari 2020

Charles Den Tex

charles den tex

Verloren vrouw
Charles den Tex is een van de succesvolste thrillerauteurs van Nederland. Bijna al zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop en drie keer won hij die prijs: voor Schijn van kans, De macht van meneer Miller en CEL. Met De vriend won hij de Crimezone Thriller Award. Verloren vrouw is zijn eerste nieuwe thriller sinds het verschijnen van Bot in 2016.

Anneloes Timmerije

Anneloes Timmerije

De mannen van Maria
Journalist en auteur Anneloes Timmerije schreef samen met Charles den Tex de roman ‘Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd’ die zich afspeelt tijdens de oorlog in Nederlands-Indië. In haar beeldend geschreven roman "De mannen van Maria" over een bijslaap in Batavia beschrijft Timmerije de 17de-eeuwse wereld van moeraskoortsen, slavernij en piraten.

Fokke Obbema

Fokke Obbema

De zin van het leven
Fokke Obbema is redacteur van de Volkskrant. Hij had na een hartstilstand de dood in de ogen gekeken en wist niet goed meer hoe verder te leven. Om grip te krijgen op zijn bijna-doodervaring en zijn leven, interviewde hij 40 mensen over zingeving en betekenisgeving. Die interviews zijn nu gebundeld in het boek "De zin van het leven. Gesprekken over de essentie van ons bestaan."

Gasten 8 januari 2020

Brenda Stoter Boscolo

Brenda Stoter Boscolo

Het vergeten volk
Cultuurwetenschapper en journalist Brenda Stoter Boscolo groeide op in Rotterdam. Ze werkte o.a. voor De Groene Amsterdammer, Trouw, AD en Al Jazeera. Voor Het Vergeten Volk, kroop ze dicht op de huid van de Irakeze Jezidi’s, een volk dat onder vreselijke omstandigheden door IS werd opgejaagd.

Huib Modderkolk

Huib Modderkolk

Het is oorlog
Huib Modderkolk is onderzoeksjournalist bij de Volkskrant. Hij is vaste gast bij De Wereld Draait Door. Modderkolk heeft voor zijn boek Het is oorlog maar niemand die het ziet, zes jaar journalistiek onderzoek gedaan naar de 'onzichtbare oorlog' in de digitale wereld. 

Anne-Gine Goemans

Anne-Gine Goemans

Holy Trientje
Goemans is schrijver en journalist. Ze debuteerde met Ziekzoekers en won daarmee de Anton Wachterprijs. Met Glijvlucht won ze  de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. In 2015 verscheen Honolulu King, de grote doorbraak. Met Holy Trientje bevestigt ze haar talent.

Gasten 11 december 2019

Angela Maas

Angela Maas

Hart voor vrouwen
Angela Maas is cardioloog en hoogleraar, gespecialiseerd in vrouwenharten. Hart voor vrouwen vormt het resultaat van tientallen jaren onderzoek, het is een urgent en belangwekkend boek van een pionier in de zorg voor het vrouwenhart. 

Bert Wagendorp

Bert Wagendorp

Ferrara
Schrijver en Volkskrant-columnist Bert Wagendorp schreef een vervolg op zijn verfilmde succesroman Ventoux. In Ferrara zien de vrienden Bart, Joost, David en André, vijftigers inmiddels, elkaar na vijf jaar terug

Manon Uphoff

Manon Uphoff

Vallen is als vliegen
Manon Uphoff is vooral bekend vanwege haar korte verhalen. In Vallen is als vliegen weet Manon Uphoff als geen ander de zoektocht naar liefde, naar een identiteit, hard en tegelijk poëtisch, met kracht en met humor neer te zetten.

Gasten 13 november 2019

Kim Putters

Pauline Broekema

Veenbrand
Kim Putters is directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).  In “Veenbrand” analyseert hij de ‘smeulende kwesties’ in onze samenleving.

Fidan Ekiz

Tim Kamps

Alles begint en eindigt met familie
Fidan Ekiz is een bekende gast van Boek the Party. Haar nieuwste boek ‘Alles begint en eindigt met familie' geeft een prachtige inkijk in de ontwikkeling van een relevant deel van de migrantengezinnen.

Kefah Allush

Thomas Rueb

De munt van Judea
Kefah Allush, geboren in de Palestijnse stad Nablus, verhuisde op 1-jarige leeftijd naar Vlaardingen. Voor zijn programma’s reist hij de hele wereld rond. Voor zijn eerste boek, De munt van Judea, had hij dan ook inspiratie ten overvloede.


Gasten 13 maart 2019

Pauline Broekema

Pauline Broekema

Het uiterste der zee
Het uiterste der zee gaat over een Joods gezin uit Groningen. In de oorlog worden ze uit elkaar gerukt. Als ze na de bevrijding worden herenigd, blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.

Tim Kamps

Tim Kamps

De verschrikkelijke jaren 80
De verschrikkelijke jaren tachtig is de debuutroman van Tim Kamps. Hij beschrijft hierin zijn ongemakkelijke, soms absurde ervaringen uit zijn jeugd in een commune.

Thomas Rueb

Thomas Rueb

Laura H.
Journalist Thomas Rueb schreef het ongelooflijke verhaal van Syriëganger Laura H. op. Zij ontsnapte twee jaar geleden met haar kinderen uit het kalifaat van Islamtische Staat in Irak.

Gasten 13 februari 2019

Jaap Robben

Jaap Robben

Zomervacht
Jaap Robben won met zijn romandebuut Birk de Nederlandse Boekhandelsprijs 2015 en was stadsdichter van Nijmegen. In Zomervacht moet de 13-jarige Brian van zijn vader voor zijn zwaar gehandicapte broer zorgen.

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen

't Hooge Nest
In dit boek beschrijft Roxane van Iperen het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet. Hun villa in 't Gooi wordt een van de grootste onderduikadressen. Toch worden ze uiteindelijk verraden.

Jeroen Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem

De Eurocrisis
In dit boek beschrijft Jeroen Dijsselbloem zijn belevenissen als Eurogroep-voorzitter.  Waar is het nou echt misgegaan? Hoe is de crisis uiteindelijk tot staan gebracht? En hoe verder in de toekomst van de eurozone?

Gasten 9 januari 2019

Alex Boogers

Alex Boogers

Lang leve de lezer
Waarom worden boeken door zoveel jonge mensen afgewezen? In Lang leve de lezer houdt Alex Boogers een vurig pleidooi voor het lezen. Hij werpt zijn licht op de kloof tussen de culturele elite en de schrijvers buiten de gevestigde orde.

Cornald Maas

Cornald Maas

Ach kind toch
Sinds hij het huis uitging ontving Cornald Maas honderden brieven van zijn moeder, waarin zij hem schrijft over haar leven. Aan de hand hiervan vertelt Maas het verhaal van een vrouw die er alles aan doet om zich te ontwikkelen.

Rachel Franse

Rachel Franse

100 dagen kanker
Met het vermoeden van een ‘ontstekinkje’ loopt freelance tv-maker Rachel Franse het ziekenhuis in en twee uur later staat ze met de diagnose borstkanker weer buiten. Het is het begin van een drie maanden durende rollercoaster.

Gasten 12 december 2018

Julia Wouters

julia wouters

De zijkant van de macht
Waarom zijn er zo weinig vrouwen in de politiek? Julia Wouters is politicoloog en was twaalf jaar lang de rechterhand van Lodewijk Asscher.

Murat Isik

Murat Isik

Wees onzichtbaar
Murat Isik heeft al veel literatuurprijzen gewonnen. Wees onzichtbaar gaat over een Turkse jongen die met zijn zusje opgroeit in de Bijlmer in de jaren 80 en 90.

Peter Middendorp

Peter Middendorp

Je bent van mij
Een aangrijpende roman over een jonge boer en vader die zich vergrijpt aan een jong meisje en daarna 13 jaar achtervolgd wordt door een dreigende ondergang.

Gasten 14 november 2018

Sander de Hosson

Sander de Hosson

Slotcouplet
Een longarts die veel patiënten in hun terminale levensfase behandelt, vertelt over de dilemma's daarbij, zowel voor de behandelaar als voor de patiënt.

Roos Schlikker

Roos Schlikker

Moeder van glas
Roos Schilkker beschrijft in dit boek het waargebeurde verhaal over haar moeder, die leed aan een bipolaire stoornis. Maar wie was zij eigenlijk?

Bas Steman

Bas Steman

Morgan, een liefde
Op onverklaarbare wijze raakt een man overtuigd dat hij in een vorig leven een soldaat uit Wales is geweest die sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog.