Alles over voorlezen

Boekstart & Babycafé

In bibliotheek Doetinchem, Hengelo en Doesburg worden regelmatig Boekstart en Babycafé bijeenkomsten en georganiseerd voor ouders en hun baby’s.  

Ieder jaar is er in een aantal vestigingen een speciale Boekstart: NIJNTJE FESTIJNTJE. Er wordt natuurlijk voorgelezen, maar de kinderen kunnen ook met Nijntje knuffelen en op de foto! Hou de agenda in de gaten.

Boekenpret

Boekenpret maakt voorlezen leuk!
Voorlezen is niet alleen heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen, het bevordert ook het leesplezier. Voor ouders, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven organiseert Bibliotheek West-Achterhoek Boekenpret. Boekenpret is voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar.

PeuterPower

De Gruitpoort en Bibliotheek West-Achterhoek werken dit schooljaar samen in het peuterprogramma PeuterPower.  

Workshop Interactief Voorlezen

Elk kind vindt het leuk om te luisteren naar mooie voorleesverhalen, vooral als er bij het voorlezen gebruik wordt gemaakt van een vertelkastje, handpoppen, vertelkoffer of een verteltafel. 

Logeerkoffertje

Logeren? Voor veel kinderen een spannende en leuke gebeurtenis. In samenwerking met het Bredeschoolnetwerk Doetinchem doen een aantal scholen mee met het logeerkoffertje. Het logeerkoffertje is een project voor de kleutergroepen en heeft als doel het leesplezier te stimuleren. In het logeerkoffertje zitten 5 boeken. Ieder kind mag het logeerkoffertje voor 1 nacht mee naar huis nemen met daarin 1 boek. De ouders lezen het boek voor en de volgende dag mag het kind in de kring vertellen waar het boek over ging.

VoorleesExpress

voorleesexpress

Voorlezers van de VoorleesExpress in de gemeentes Doetinchem en Doesburg lezen 20 weken voor bij gezinnen met kinderen in de leeftijd 1 tot 6 jaar. Dit voorlezen gebeurt in het gezin thuis op een vast moment. Het gaat om kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en opgroeien in een taalarme thuisomgeving. De vrijwilliger geeft de ouders handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en boeken een blijvende plek te geven in het dagelijkse leven.

Voorleesverhalen in de Voorleeshoek

Kijk samen met je kind naar leuke voorleesverhalen. In ieder filmpje wordt een boek voorgelezen. Het boek is geanimeerd en wordt ondersteund door muziek. Zo heb je altijd spannende, avontuurlijke en informatieve voorleesboeken! Met je bibliotheekabonnement kun je onbeperkt genieten van alle voorleesfilmpjes.

Bereslim Prentenboeken

Bereslim

Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling. 

Boekenfilmpjes van SchoolTV

Bekijk digitale prentenboeken op Schooltv Beeldbank. SchoolTV ken je ongetwijfeld van de educatieve video's. En is handig om programma's terug te kijken, van Sesamstraat tot het NOS Jeugdjournaal. Maar wist je dat SchoolTV ook digitale prentenboeken heeft? Via de Jeugdbibliotheek heb je toegang tot prachtige boekenfilmpjes.

Lees Apps

prentenboeken apps

Er zijn heel veel leuke (leren) lezen apps. De bibliotheek heeft ze voor je verzameld. Voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

de Jeugdbibliotheek

Nationale Voorleesdagen

Nationale Voorleesdagen

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers
Ieder jaar worden in januari/februari de Nationale Voorleesdagen georganiseerd. Zowel landelijk als lokaal worden er van allerlei activiteiten georganiseerd rondom voorlezen. Zo doen bekende Nederlanders door het hele land mee aan het Voorleesontbijt en wordt het Prentenboek van het Jaar gekozen. Bibliotheek West-Achterhoek ontvangt elk jaar kleutergroepen uit haar werkgebied en gaat op verzoek voorlezen bij de peuteropvang. Bekijk de site van de voorleesdagen eens. Er staan ook hele leuke tips op!

nationale voorleesdagen

Agenda Ouders & Kinderen

Voorlezen op festivals

De bieb op festivals

De bibliotheek komt naar je toe! We staan met ons voorleesteam op talloze festivals in de Achterhoek, zoals de Zwarte Cross, Mañana Mañana, Parkparade, Kidsgames... Hou de agenda in de gaten!

Nationale Voorleeswedstrijd

Wie wordt de Voorleeskampioen van Nederland? In de Nationale Voorleeswedstrijd strijden kinderen uit groep 7 en 8 om de titel Nationale Voorleeskampioen. Ieder jaar doen ongeveer 25 scholen uit de regio mee. Ieder jaar organiseert Bibliotheek West-Achterhoek de regionale kwartfinale van de Nationale wedstrijd. Op de Nationale Voorleesdag wordt de voorleeskampioen van Nederland gekozen.  

BIEB Mini-glossy voor ouders

biebmagazine

BIEB is het magazine van de Bibliotheek, speciaal voor ouders en verzorgers. In BIEB staat leesplezier centraal. Want het blijkt dat kinderen die plezier hebben in lezen, meer lezen en het daardoor vaak beter doen op school. In BIEB delen we veel leuke tips & trucs over lezen en voorlezen, de beste kinderboeken, mediawijsheid en nog veel meer. Wil je een persoonlijk exemplaar van BIEB magazine? Je kunt jouw exemplaar gratis ophalen in de Bibliotheek (op=op) of online lezen. We wensen je veel leesplezier!