Boekstart & Babycafé

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft. Daarom organiseert Bibliotheek West-Achterhoek iedere maand bijeenkomsten voor ouders met hun baby. De bijeenkomsten zijn gratis. Wel graag even vooraf inschrijven.  

Boekstart

BoekStart is een programma dat het lezen met zeer jonge kinderen bevordert én ouders met jonge kinderen laat genieten van boeken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een grotere woordenschat hebben. Kinderen die regelmatig worden voorgelezen beginnen met een voorsprong aan hun schoolcarrière. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterkt de band tussen ouder en kind. In de bijeenkomst wordt voorgelezen, gezongen en gespeeld. De Boekstartbijeenkomsten worden gehouden in de Babyhoek van de bibliotheek.

Boekstartpakket

Ouders kunnen met de BoekStart waardebon het gratis BoekStartpakket ophalen in de bibliotheek. 
In een mooi koffertje zitten in totaal twee boekjes, een boekenlegger en een informatiefolder. De volgende 2 wisselende boekjes worden onderandere gebruikt voor het pakket.

  1. Hop, hop, paardje Samengesteld door Truusje Vrooland-Löb
    Vierkante versjesbundel met schootliedjes, wiegeliedjes, badliedjes, bewegingsversjes en andere kinderliedjes. Thematisch ingedeelde hoofdstukken, elk voorzien van een korte inleiding op het thema. Speciale BoekStart uitgave met bijbehorende cd gezongen door Julika Marijn.
    Leeftijd: 0-4 Uitgever: Ploegsma Verschenen: 2010 ISBN: 9789021668543
  2. Daar buiten loopt een schaap Liedjes voor de allerkleinsten met illustraties van Mies van Hout
    Prentenboekje met 12 bekende kinderliedjes voor de allerkleinsten. Speciale BoekStart uitgave met bijbehorende cd waarop Fay Lovsky de liedjes uitvoert.
    Leeftijd: 0-4 Uitgever: Lemniscaat Verschenen: 2010 ISBN: 9789047702405

Babycafé

Babycafé Achterhoek is een ontmoetingsplek voor ouders.
Gezellig met elkaar wat drinken en praten. Andere moeders en vaders ontmoeten, elkaar helpen en leuke thema-ochtenden. Oudere broertjes en/of zusjes zijn natuurlijk ook welkom! Het babycafé is iedere 1ste en 3de vrijdag van de maand van 10.30 tot 12.00 uur. Het wordt gehouden aan de leestafel van café Tesoro in 't Brewinc in Doetinchem. Op de Facebook pagina van Babycafé Achterhoek kunnen ouders ook buiten de bijeenkomsten om ervaringen met elkaar uitwisselen. 

Agenda Ouders & Kinderen

Veel gestelde vragen

Wat is BoekStart?
BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor ouders met baby’s. Ouders worden aangemoedigd om samen met hun baby te genieten van het lezen van boeken en worden gestimuleerd om naar de openbare bibliotheek te gaan. In de bibliotheek kunnen de medewerkers je adviseren over geschikte boekjes en worden activiteiten voor ouders en jonge kinderen georganiseerd.   Waarom is lezen met baby’s belangrijk?
Het versterkt de band tussen ouder en kind. Uit Brits onderzoek blijkt dat kinderen die als baby al werden voorgelezen, het later gemiddeld beter doen op school. Het blijkt namelijk dat samen lezen heel goed is voor de taalontwikkeling van baby’s. Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun hele leven profijt van.

Zijn baby’s niet te klein voor boekjes?
Voorlezen is gezellig. Het is fijn om samen bezig te zijn met een boek. Samen plaatjes te kijken en de eerste woorden leren. Boekmomenten met baby’s kunnen voor baby’s uitdagend en ontspannen zijn. Voorlezen bij heel jonge kinderen is in de eerste plaats bedoeld om hun aandacht te trekken naar plaatjes uit boeken. Het plaatje aanwijzen of omschrijven is de volgende stap. Het eerste babyboekje is gewoon een speeltje. Het is van stof of plastic. Er wordt niet alleen naar de plaatjes gekeken, maar ook op het boekje gesabbeld of ermee gegooid. Daarna komen de hardkartonnen boekjes met eenvoudige plaatjes uit het dagelijkse leven en pas dan de eerste voorleesverhaaltjes. Ja, aan een baby van een paar maanden kunt u dus al voorlezen.

Wat is het verschil tussen BoekStart en Boekenpret?
BoekStart is een leesbevorderingsproject voor alle baby’s en hun ouders. Het is niet gericht op een specifieke doelgroep. Boekenpret is specifiek gericht op gezinnen waar weinig aandacht is voor (voor)lezen. Boekenpret wordt door een groot aantal gemeenten in het kader van de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) ingezet ter stimulering van de taalontwikkeling van jonge kinderen en ter voorkoming van achterstanden. BoekStart en Boekenpret bijten elkaar niet. Boekenpret biedt ouders van jonge kinderen die meer ondersteuning nodig hebben dan de stimulans vanuit BoekStart een intensiever aanbod aan. BoekStart en Boekenpret vullen elkaar dus aan.

Voor meer informatie over boekstart kunt u terecht op www.boekstart.nl