Lenen, Reserveren en Verlengen

Hier vind je alle informatie over hoe je materiaal kunt lenen, verlengen en terugbrengen.


Lenen & terugbrengen

Hoeveel boeken mag ik lenen?

Met een alles-in-een abonnement mag je 20 boeken tegelijk lenen. Daarnaast kan je 10 ebooks lenen via de Online Bibliotheek. Als jeugdlid tot 18 jaar mag je maximaal 10 boeken tegelijk lenen. Met een ebook-only abonnement kan je geen fysieke boeken lenen.

Hoe lang mag ik de boeken lenen?

Je mag de boeken 4 weken lenen. Toptitels mag je 2 weken lenen.

Hoe kan ik een boek lenen in de bibliotheek?

Je kunt in de bibliotheek een boek lenen en verlengen aan de zelfscanbalie.
Leg het boek op de zelfscanplaat en kies in het menu Lenen. Volg de instructies.
Bekijk het filmpje

Hoe lever ik de boeken weer in?

Je levert de geleende materialen zelf in door ze in de inname kast te plaatsen. Let hierbij goed op het innamescherm. Als de inleverde titel rood oplicht moet je het boek in de gleuf onder de rode pijl te schuiven. Het boek is dan door iemand anders gereserveerd.
Je kunt geleende materialen in elke vestiging van Bibliotheek West Achterhoek inleveren. Inleveren hoeft dus niet in dezelfde vestiging waar je het boek hebt geleend. 
Bekijk het filmpje

In de vestigingen die geen inname kast hebben kunnen de boeken worden ingeleverd bij de zelfservicebalie en vervolgens in/op de goede bak/kar/kast geplaatst worden.

Als ik mijn boeken te laat inlever, krijg ik dan een boete?

Nee, Bibliotheek West-Achterhoek is boetevrij! Lees meer

Hoe voorkom ik dat ik te laat ben?

Als je e-mailadres bij ons bekend is, wordt er standaard per e-mail een inleverherinnering verstuurd. Dit is een gratis service van de Bibliotheek. Echter, wij kunnen geen garantie geven dat je de email altijd en op tijd ontvangt. Het op tijd inleveren (of verlengen) van geleende materialen blijft je eigen verantwoordelijkheid.
Controleer voor de zekerheid in Mijn Bibliotheek onder het kopje "persoonlijke gegevens" of het email-adres (juist) is ingevuld. Controleer ook of de berichten wellicht in de spammap zijn binnengekomen.

Ik ben een boek (of ander materiaal kwijt). Wat moet ik doen?

Wanneer een boek of ander materiaal is zoekgeraakt, of het materiaal is ernstig beschadigd, dan moet je dit  vergoeden. Je kunt het verlies of de schade telefonisch bij de klantenservice of bij de servicebalie in de bibliotheek melden. Bij verlies wordt de vergoeding vastgesteld naar de huidige waarde van het boek. Bij beschadiging kost een kleine beschadiging € 4,50. Is het boek niet meer te lezen dan wordt de vergoeding vastgesteld naar de huidige waarde van he boek. 

Ik ben mijn pas kwijt, wat nu?

Neem contact op met de klantenservice 0314-333445 en de pas wordt geblokkeerd. Je kunt direct een duplicaatpas aanvragen. Deze duplicaatpas kost € 3,00. Je kunt ook naar de infomatiebalie in de bibliotheek gaan en dan wordt er ter plekke een nieuwe pas gemaakt. De kosten worden in dat geval boven op de abonnementskosten gezet. 

Is er een haal- en brengservice voor ouderen?

Jazeker! Voor leden van de bibliotheek die zelf niet in staat zijn om naar de bibliotheek te komen hebben wij de Boek aan Huis-service. Een vrijwilliger haalt en brengt de boeken bij u thuis. Zo is er toch de mogelijkheid om boeken te lenen. Wilt u gebruik maken van deze dienst? Bel (0314-333445) of mail ons: info@bibliotheekwestachterhoek.nl.  
Lees meer


Verlengen

Hoe kan ik een boek verlengen in de bibliotheek?

Je kunt in de bibliotheek een boek lenen en verlengen aan de zelfscanbalie.
Leg het boek op de zelfscanplaat en kies in het menu Verlengen. Volg de instructies.
Bekijk het filmpje

Hoe kan ik online verlengen?

Je kunt ook verlengen via de website:

 • Om materialen te verlengen, klik je op inloggen bovenaan de homepage. Daarna log je in.
 • Klik op ‘Wat heb ik thuis?’
 • Controleer of alle materialen die je wilt verlengen aangevinkt staan.
 • De nieuwe leentermijn gaat direct in op het moment dat je verlengt en dus niet vanaf de oorspronkelijke inleverdatum.
 • Let op: wanneer een boek niet verlengd kan worden, staat deze niet aangevinkt. Bij de titel staat vermeld waarom deze niet verlengd kan worden.
 • Vink uit wat je niet wilt verlengen.
 • Scroll helemaal naar beneden en klik op de oranje knop ‘Verleng aangevinkte materialen’.
 • Je krijgt te zien welke materialen verlengd zijn.
 • Klik op ‘Wat heb ik thuis?’ om te controleren of alle materialen die je wilde verlengen, ook verlengd zijn.
 • Als de inleverdatum verstreken is kun je verlengen mits het boek niet is gereserveerd door iemand anders.
 • Inleveren en opnieuw lenen op dezelfde dag, wordt als een verlenging gezien.

Bekijk het filmpje

Hoe vaak kan ik materiaal verlengen?

Materiaal kan maximaal tweemaal verlengd worden. Is het materiaal gereserveerd door een andere lener dan kan het niet verlengd worden. 

Is het mogelijk om een langere uitleentermijn dan 4 weken te krijgen?

In principe kan dat niet. Als de uitleentermijn verstreken is kunnen de boeken via de website voor een periode van 4 weken verlengd worden. 

Kan ik verlengen als de uitleentermijn is verlopen en mijn materiaal dus te laat is?

Als de inleverdatum is verstreken en het materiaal dus te laat is, kan je alleen verlengen als het boek niet door aan andere lener is gereserveerd. 

Kan ik verlengen als het materiaal door iemand anders is gereserveerd?

Nee, als materiaal is gereserveerd door een andere lener kan je niet verlengen. Op het scherm verschijnt bij de desbetreffende titel: Verlengen niet mogelijk, deze titel is gereserveerd door een andere lener.

Telt een verlenging als een nieuwe uitlening?

Nee, een verlenging telt niet als een nieuwe uitlening en wordt dus ook niet meegenomen in het totaal aantal uitleningen. 

Is het mogelijk om materiaal, dat ik via gastlenen geleend heb bij een andere bibliotheek, via de site van Bibliotheek West-Achterhoek te verlengen?

Nee, dat is niet mogelijk.

Mag ik geleend materiaal inleveren in een andere vestiging van Bibliotheek West-Achterhoek?

Jazeker! Boeken en andere materialen (m.u.v. tijdschriften) kunnen in elke vestiging van Bibliotheek West-Achterhoek worden ingeleverd.   

Reserveren & aanvragen

Hoe reserveer ik materiaal?

Het reserveren van materialen van de Bibliotheek is gratis. Reserveren kan via de catalogus op onze website. Via de zoekbalk op de homepagina geef je een zoekterm in. Klik vervolgens in de resultatenlijst op de gewenste titel en ga door naar ‘Reserveren’.
Log in met je pasnummer en wachtwoord. Kies de vestiging waar je het materiaal wilt ophalen. Natuurlijk kan je ook reserveren aan de balie in de bibliotheek.
Bekijk het filmpje over Inloggen 
Bekijk het filmpje over online reserveren

Kan ik ook materialen reserveren via e-mail?

Nee, reserveren kan alleen via de site (zie hierboven) of ter plekke in één van de vestigingen

Wanneer en waar kan ik mijn gereserveerde materialen ophalen?

Het materiaal is af te halen vanaf het moment waarop je een bevestigingsmail/brief hebt ontvangen.  Daarin staat dat het gereserveerde materiaal klaar staat. Het materiaal staat voor een periode van 7 dagen klaar. Je kunt zelf de gewenste afhaallocatie invullen bij het reserveren. 

Kan ik ergens zien of het door mij gereserveerde materiaal klaar staat?

Nee. Je kunt wel de status van de reservering nagaan. Dit doe je door na het inloggen door te klikken naar 'reserveringen'. 

Kan ik het door mij gereserveerde materiaal meteen ophalen na het verstrijken van de uitleentermijn van de huidige lener?

Nee, dat kan niet. Ten eerste worden materialen lang niet altijd op tijd teruggebracht. Ten tweede kan het materiaal al eerder zijn aangevraagd door anderen, waardoor je niet de eerste in de wachtrij bent. Pas wanneer je de mail/brief ontvangen hebt waarin staat dat het aangevraagde materiaal klaarstaat, kun je ervan uit gaan het het ook werklijk beschikbaar is om opgehaald te worden. 

Hoe kan ik een reservering plaatsen bij Muziekweb en Filmbieb?

Ga naar Muziekweb.nl  of Filmbieb.nl en je kunt direct inloggen en reserveren met je bibliotheekpas. Je krijgt een mail van Muziekweb of Filmbieb als je de cd's kunt afhalen in de bibliotheek.
Voor het lenen van muziek en films via Muziekweb en Filmbieb gelden de volgende tarieven:
Muziekweb1-2 cd's 3,50
Muziekweb3-4 cd's 6,60
Muziekweb5+ cd's 10,00
Filmbieb 1-2 dvd's 5,00
Filmbieb 3+ dvd's 10,00

Kan ik alle materialen reserveren?

Nee, niet alle materialen worden uitgeleend en deze zijn dan ook niet te reserveren. Dit is te zien in de catalogus. Er staat dan "niet uitleenbaar". Tijdschriften kunnen ook niet gereserveerd worden. 

Kan ik materiaal dat niet tot de collectie van Bibliotheek West-Achterhoek behoort, via de website van Bibliotheek West-Achterhoek reserveren?

Ja, dat kan via onze Catalogus. Als de door jou gezochte titel niet in onze catalogus hebt aangetroffen, kun je een landelijke zoekactie uitvoeren door in de kolom aan de reechterkant het zoekbereik te wijzigen van Bibliotheek West-Achterhoek in Landelijk. Als je de titel hebt gevonden, klik dan op de knop Aanvragen onder Meer Informatie. Je kunt daarna je gegevens invullen en aangeven bij welke vestiging van Bibliotheek West-Achterhoek je het materiaal wilt afhalen. 


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Neem contact met ons op