Boek the Party

  • Boek the Party

    Vier avonden vol energie, humor en flair in Bibliotheek Doetinchem

    Tickets

Boek the Party! Dé literaire talkshow van de Achterhoek

Ieder jaar organiseert Bibliotheek West-Achterhoek de succesvolle talkshow Boek the Party. Wouke van Scherrenburg stelt op geheel eigen wijze bekende en minder bekende auteurs voor aan het publiek. Met haar brede kennis, haar gevatheid en humor zal ze de gasten interviewen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Dit seizoen organiseren we 4 avonden: op 3 november, 1 december, 9 februari en 9 maart. De organisatie is in handen van Boekhandel Raadgeep&Berrevoets en Bibliotheek West Achterhoek. 


Gasten 1 december 2021

Lidy Nicolasen

lidy nicolasen

Lidy Nicolasen is schrijfster en journaliste. Ze was jarenlang verbonden aan de Volkskrant. Eerder publiceerde zij Dame met hoed (1997), Van onze verslaggeefster (2002), De eeuw van Sonja Prins (2009) en De Geuzendochter (2017).

Een onverschrokken leven Fernanda Willekes MacDonald, geboren in 1893, leek voorbestemd voor een traditioneel leven als godvrezende echtgenote en moeder. Toen ze als tiener opstandige trekjes kreeg, stuurde haar streng protestantse moeder haar naar een Duitse kostschool, waar ze grondig werd voorbereid op het huisvrouwschap. Fernanda trouwde met een orthodoxe dominee, kreeg kinderen en maakte van een pastorie in Brabant een verzamelpunt van pacifistische christensocialisten. Toen Fernanda haar echtgenoot verliet voor een Chinees-Indische student, werd ze als overspelige moeder door het slijk gehaald en gedwongen haar kinderen af te staan aan hun vader. Daarop vertrok ze in 1929 samen met haar nieuwe echtgenoot en de twee kinderen die zij inmiddels hadden naar Nederlands-Indië, waar ze het sociale onrecht van nabij zag en actief bestreed, tot voorbij de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Even onvermoeibaar werkte zij aan het herstel van de band met de twee kinderen uit haar eerste huwelijk. Ze werd een rolmodel voor een ander, vrijer vrouwenleven. Alleen met haar moeder kwam het nooit meer goed.

Ron Fresen

ron fresen

Ron Fresen is politiek verslaggever bij de NOS. In 1987 was Fresen één van de initiatiefnemers bij de oprichting van het regionale radiostation Radio West in Den Haag. Hij ging vervolgens werken op de parlementaire redactie van Veronica Nieuwsradio. Hierna vertrok hij naar TV West en werd daar hoofredacteur. In 2004 gaat hij bij de NOS aan de slag als politiek verslaggever bij het NOS Journaal. In oktober 2021 kondigde hij, rond de presentatie van zijn boek Acht jaar Achtuur, aan per 1 mei 2022 met zijn werk bij de NOS te stoppen.

Acht jaar achtuur: leven op het Binnenhof Acht jaar Achtuur is een indrukwekkend, persoonlijk verslag van de gerenommeerde politieke journalist Ron Fresen. Daarnaast is het een scherp inside-portret van een Binnenhof dat in crisis verkeert. Ron is al jaren het politieke gezicht van het NOS Journaal. Vanaf een Haags dakterras legt hij vervolgens met zijn vertrouwde stem aan miljoenen kijkers helder en betrouwbaar uit welke politieke ontwikkelingen er die dag zijn. Het lijkt misschien gemakkelijk, zo'n duiding van een paar minuten. Maar hoe kom je als journalist aan al die informatie? Hoe beoordeel je wat nieuws is voor het grote Journaal? Hoe, waarom en door wie wordt er gelekt? Hoe ga je om met politici, hoe zorg je dat je niet wordt gemanipuleerd? Wat doe je als je live op tv een fout maakt? En wat als intussen je persoonlijke leven op zijn kop staat? Fresen neemt ons mee in de fascinerende wereld achter het politieke nieuws. Aan de hand van talloze anekdotes en persoonlijke verhalen vertelt hij openhartig en onderhoudend over zijn jaren aan het Binnenhof. Hij vertelt over de Haagse mores, hoe corona alles veranderde en schetst de dunne scheidslijn tussen journalistiek en politiek. Hij toont de impact van de sociale media en beschrijft van dichtbij hoe het klimaat voor journalisten nog altijd grimmiger wordt.

Barbara van Beukering

barbara van beukering

Barbara van Beukering studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en werkte vervolgens als verslaggever voor o.a. de TROS en de AVRO. In 1997 maakte ze de overstap naar tijdschriften, en werkte o.a. als hoofdredacteur voor BLVD., AvantGarde en Volkskrant Magazine. In 2007 presenteerde Van Beukering het avondvullende NPS programma Handboek voor de moderne vrouw. Van 2007 tot 2015 was Barbara van Beukering hoofdredacteur van Het Parool.

Je kunt het maar één keer doen We weten maar één ding zeker in ons leven en dat is dat we op een dag doodgaan. Toch stoppen we de gedachte hieraan bij voorkeur zo ver mogelijk weg. Toen de ouders van Barbara van Beukering ongeneeslijk ziek waren, wilde haar vader er niet over praten, terwijl haar moeder heel bewust alle tijd nam om afscheid te nemen van haar dierbaren. Hierdoor realiseerde Van Beukering zich dat de manier waarop je afscheid neemt van het leven grote impact heeft op je nabestaanden. Ze combineerde haar eigen ervaringen met openhartige verhalen van nabestaanden over de dood van hun dierbare en sprak ook met diverse deskundigen: oncologen, euthanasieartsen, rouwdeskundigen en stervensbegeleiders. Je kunt het maar één keer doen is een persoonlijke zoektocht waarin Van Beukering op haar bekende luchtige en integere toon aanzet tot nadenken over de manier waarop we sterven. Er bestaat geen blauwdruk voor een goed sterfbed, maar je kunt je er wel degelijk op voorbereiden.


Boeken van onze gasten

Meer in de catalogus

ARCHIEF


Gasten 3 november 2021

Susan Smit

Toine Heijmans

Astrid Schutte

Gasten 24 juni 2020

MIDZOMER BOEK THE PARTY SPECIAL!
Speciaal voor het Midzomer Online Biebfestival op 24 juni interviewde Wouke van Scherrenburg drie auteurs in buitenland over hun boeken en hun lockdown periode in Rusland en Frankrijk: Pieter Waterdrinker, Bas Heijne en Iljagort.

Gasten 11 maart 2020

Barbara van Beukering

Miriam Guensberg

Ad van Liempt

Gasten 12 februari 2020

Charles Den Tex

Anneloes Timmerije

Fokke Obbema

Gasten 8 januari 2020

Brenda Stoter Boscolo

Huib Modderkolk

Anne-Gine Goemans

Gasten 11 december 2019

Angela Maas

Bert Wagendorp

Manon Uphoff

Gasten 13 november 2019

Kim Putters

Fidan Ekiz

Kefah Allush


Gasten 13 maart 2019

Pauline Broekema

Tim Kamps

Thomas Rueb

Gasten 13 februari 2019

Jaap Robben

Roxane van Iperen

Jeroen Dijsselbloem

Gasten 9 januari 2019

Alex Boogers

Cornald Maas

Rachel Franse

Gasten 12 december 2018

Julia Wouters

Murat Isik

Peter Middendorp

Gasten 14 november 2018

Sander de Hosson

Roos Schlikker

Bas Steman