Alles over voorlezen

Wist je dat?

... je niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorlezen.
Echt: baby’s houden van boeken! Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Dat is onderzocht. En waar kun je beter beginnen dan in de bieb!


In de bibliotheek

Boekstart

Lekker lezen met de allerkleinsten. Kom naar de gratis Boekstart bijeenkomsten in de bieb.

Boekenpret

Boekenpret maakt voorlezen leuk! Voor ouders, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven organiseren wij Boekenpret voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar.

De bieb op festivals

Iedere zomer leest het voorleesteam van de Achterhoekse Bibliotheken voor op festivals zoals de Zwarte Cross en Mañana, Mañana. Dus neem je kinderen mee!

Voorleesexpress

Voorlezers van de VoorleesExpress in Doetinchem en Doesburg lezen 20 weken voor bij gezinnen met kinderen met een taalachterstand.

PeuterPower

I.s.m. Amphion Cultuurbedrijf organiseren we PeuterPower. Aan de hand van een prentenboek gaan de kinderen het verhaal beeldend en dansend uitwerken.

Logeerkoffertje

Logeren? Voor veel kinderen een spannende gebeurtenis. I.s.m. Gemeente Doetinchem doen een aantal scholen mee met het logeerkoffertje.

Gefeliciteerd!

Bente en Nina waren de winnaars van de Corona Kleurplatenwedstrijd. Je kunt de kleurplaat nog steeds downloaden.


Online tips

Voorleesmarathon

Onze collega's van Team Educatie zitten niet stil. Ze gaan naar Peuterspeelzalen en Kinderdagverblijven om de kinderen op een interactieve manier voor te lezen. En voor ons eigen YouTube kanaal hebben ze video's gemaakt waarin ze de leukste prentenboeken voorlezen. Heb je zelf even geen tijd? Klik dan de playlist aan op volledig scherm en je koters zijn uren zoet.

Bereslim

Bereslim helpt kinderen tussen de 2 en 7 jaar met hun (taal)ontwikkeling. Door middel van leuke, leerzame spelletjes en prachtige digitale prentenboeken kunnen kinderen hun leergedrag en woordenschat ontwikkelen. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag en worden geholpen door speelmaatjes die de kinderen positieve feedback geven.

Voorleeshoek

Kijk samen met je kind naar leuke voorleesverhalen. In ieder filmpje wordt een boek voorgelezen. Het boek is geanimeerd en wordt ondersteund door muziek. Zo heb je altijd spannende, avontuurlijke en informatieve voorleesboeken! Met je bibliotheekabonnement kun je onbeperkt genieten van alle voorleesfilmpjes.

SchoolTV

Wist je dat SchoolTV ook digitale prentenboeken heeft? Via de Jeugdbibliotheek heb je toegang.

Mediasmarties

Er zijn heel veel leuke (leren) lezen apps. Media Smarties heeft ze voor je verzameld. Voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

Meester Jaap

Jacques Vriens leest voor uit Meester Jaap. Alle leukste, stoutste en gekste verhalen.

Kinderboeken in 12 talen

Children's books forever is een hele leuke site met gratis kinderboeken in 12 talen!

Prentenboeken in alle talen

Hier vind je audio-vertalingen van prentenboeken gemaakt door vrijwilligers van de VoorleesExpress.

Nijntje

Media Ukkie Dagen

Jonge kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ razendsnel te vinden. Daarom worden ieder jaar in maart de Media Ukkie Dagen georganiseerd. 

Lettercircus

Het Lettercircus Digitaal is een leuke interactieve manier om met kinderen in groep 1 t/m 3 te werken aan hun geletterdheid.

Kleuters Digitaal

Juf Eveline schrijft over apps die je in kunt zetten in de klas, digibord materialen, websites en andere interessante digitale middelen.


Cursussen voor ouders en professionals