Studeren & Werken

Welkom in Bibliotheek West-Achterhoek

De bibliotheek: de ideale werkplek voor ZZP'ers, scholieren en studenten! Moet je thuiswerken of studeren, maar is het daar te druk? Of heb je geen computer? In de bibliotheek zijn er rustige werkplekken waar je ongestoord kunt werken en studeren. Iedereen is welkom, ook als je geen lid van de bibliotheek bent.

Gratis wifi & internet

Wil je iets opzoeken op internet? Op de computers in de bibliotheek kun je kosteloos internetten. We hebben werkplekken met computers in alle vestigingen, behalve in Vorden.

In alle vestigingen is er wifi. Dus heb je je laptop, tablet of smartphone bij je, dan kun je overal in de bibliotheek gaan zitten.
Tip: in doetinchem kun je je mobiel of tablet ook opladen!

Word, Excell & Powerpoint

Op de computers in de bibliotheek kun je werken in Word, Excell of Powerpoint.

Je moet wel zelf een USB stickje meenemen om je bestanden op te slaan.

Vergeet niet de computer af te sluiten als je klaar bent!

Kopiëren & printen

In iedere vestiging van Bibliotheek West-Achterhoek kun je printen en kopiëren, behalve in Vorden. 

Printen kost € 0,10 per afdruk. Kopieëren kost € 0,10 per kopie. Er kan alleen zwart/wit op A4 gekopieerd worden. Afdrukken/kopieën moeten contant worden afgerekend bij de infobalie. 

Ontdek de collectie

Als je lid bent van de bibliotheek, gaat er een wereld voor je open. De collectie van de bibliotheek bestaat uit zo'n 2 miljoen fysieke boeken, tijdschriften, dvd’s, cd’s en luisterboeken. Hieronder tips om niet te verdwalen.

Boeken lenen

Zoek je een boek in de bibliotheek? Kijk dan eerst in onze online catalogus. Daar staat bij ieder boek de plaatsing ervan in de bibliotheek. Je kunt je boeken ook online reserveren en verlengen. Op je mobiel en tablet kun je de Iguana Bibliotheek App downloaden.

E-books & luisterboeken

Leden van de bibliotheek kunnen GRATIS e-books en luisterboeken lenen! Voor je tablet, smartphone of e-reader kun je de nieuwe Online Bibliotheek-app downloaden. Je moet eerst een webaccount aanmaken. Daarna kun je inloggen en e-books downloaden of luisteren naar een luisterboek. 

Muziek & films lenen

Via Muziekweb, de grootste fonotheek van Europa, en Filmbieb, de filmbibliotheek van Nederland, kunnen leden van de bibliotheek muziek en films lenen. Je kunt met je bibliotheekpas inloggen en de cd's of dvd's bij de bibliotheek ophalen. Deze dienst is niet gratis.

DigiTaalhuis

Het DigiTaalhuis is een plek in de bibliotheek waar je naar toe kunt als je niet goed kunt lezen, schrijven of internetten. Of moeite met Nederlands hebt. Je hoeft geen lid te zijn van de bieb. Iedereen is welkom!

Klik & Tik oefenen

Oefenen.nl is de plek waar je zelf kunt oefenen met taal, rekenen, computer en internet. 

Nederlands oefenen

Wil je je Nederlands verbeteren? Dan kan dat ook op oefenen.nl. De sterren bij de programma's geven het taalniveau aan. 

Lezen & schrijven oefenen

Leer nu beter lezen en schrijven in de bibliotheek. We hebben cursussen, maar je kunt hier ook online oefenen.

Digitale bronnen

Vaak moet je voor content op internet betalen. Denk hierbij aan krantenartikelen, vakbladen of de uitslag van producttesten. Bekijk hier welke handige bronnen je allemaal GRATIS online kunt gebruiken via de Bibliotheek, maar ook vanuit huis. Inloggen doe je met je pasnummer en wachtwoord van je bibliotheekabonnement. 

Consumentenbond

De tests en onderzoeken uit de Consumentengids kun je gratis inzien op de computers in de bibliotheek.

Theorie-examen oefenen

Oefen gratis voor je theorie-examen voor auto, bromfiets of motor. En vergroot zo je kans om je theorie-examen te halen.

Ontmoeting

De bibliotheek is ook een hele leuke plek om mensen te ontmoeten, kennis te delen en te netwerken.

Zoek je werk?

Wil je je netwerk vergroten? Kom dan eens naar Walk&Talk. Of heb je hulp nodig met solliciteren? Of wil je je computervaardigheden vergroten? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Studiekringen

Ieder mens is uniek en heeft in zijn leven veel kennis en ervaring opgebouwd. Vind jij als 55-plusser het leuk om die kennis en ervaring met anderen te delen? Dan is een studiekring misschien iets voor jou. 

Spreekuren

Heb je moeite met het invullen van formulieren? Of een geschil met je huisbaas? Meer weten over websites van de overheid? Wij geven regelmatig spreekuren in de bibliotheek.