Alles over moeite met lezen

Luisterboeken & App

Luisterboeken

Lezen met je oren! Lekker een boek lezen terwijl u in de file staat, aan het strijken bent, de hond uitlaat? Dat kan met een Luisterboek: een cd met een boek dat wordt voorgelezen. Ook handig als je moeite hebt met lezen of eigenlijk niet zo van lezen houdt... Er zijn luisterboeken in allerlei genres, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ieder jaar in mei is er trouwens ook de Week van het Luisterboek. Hou de agenda in de gaten!

Leren lezen

Voor mensen die niet of moeilijk kunnen lezen is er elke maandagmorgen een leesclub in het Taalhuis in Bibliotheek Doetinchem.

Robotext

Robotekst: snel toegankelijke documenten. Op deze website kunt u documenten zoals ontoegankelijke pdf’s of zelfs foto’s uploaden en laten omzetten naar bruikbare digitale bestanden.Na een paar minuten al ontvangt u per mail de tekst in Word, als tekst, Daisy, e-book of als mp3 en kunt u het op uw laptop of mobiel lezen. Via de website volg je vier eenvoudige stappen om je document om te zetten.

Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven

"Er gaat een wereld voor mij open" Stichting Lezen & Schrijven is in 2004 opgericht op initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden om laaggeletterdheid te helpen voorkomen en verminderen. Dit doen zij door middel van reclamecampagnes, evenementen (zoals De Week van de Alfabetisering) en het stimuleren van initiatieven van andere organisaties.

Taalhuis

Hier kan iedereen terecht die moeite heeft met lezen, schrijven en internetten. Je krijgt hier informatie, advies en begeleiding. Ook worden er allerlei activiteiten en cursussen georganiseerd. Het Taalhuis is in de Factory in Bibliotheek Doetinchem.

Agenda Spreekuren & Taalhuis

Taalpunt

In iedere bibliotheek is er een Taalpunt voor volwassenen. Hier vind je boeken en informatie over leeshulpmiddelen. Taalpunt is bedoeld voor volwassenen met taal- en leesproblemen, inburgeraars en jongeren, die moeite hebben met lezen of dyslexie hebben.  

Grootletterboeken

grootletterboeken

Worden de lettertjes steeds kleiner? Hebt u ook steeds vaker het idee dat de lettertjes steeds kleiner worden of dat uw armen steeds te kort zijn voor het lezen van een boeken. En uw (lees)bril helpt ook niet echt meer? Ga dan over op het lezen van Grootletterboeken. Van veel populaire romans bestaat er een uitgave met extra grote letters. Zoek het boek op dat u wilt lezen en kijk in de rechterkolom bij Verfijnen op materiaal of het ook als Grootletterboek verkrijgbaar is.

Spelleermaterialen

Spelleermaterialen

Spelenderwijs leren! Voor kinderen tot 6 jaar die moeite hebben met leren lezen, een taalachterstand hebben of een handicap of afasie, kunt u in de bibliotheek speciale spelletjes lenen. Tot de collectie behoren: foto-series, kwartetspellen, lotto's, dominospellen, letterdozen. Alle materialen zijn gericht op logisch denken, zintuigelijk waarnemen en taalontwikkeling.

Passend lezen: lezen op jouw manier

Passend lezen

Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? Dan kun je bij de bibliotheek terecht voor gesproken boeken. Met Passend Lezen heb je toegang tot een collectie van maar liefst meer dan 45.000 titels via streaming. Voor jong en oud!

Makkelijk Lezen Plein

MLP

Moeite met lezen? Wij maken het makkelijker voor je! In iedere bibliotheek is een Makkelijk Lezen Plein. Het plein is voor alle kinderen die lezen niet zo makkelijk vinden. En voor hun moeders, vaders, meesters en juffen. Daar hebben ze heel veel voor jou: leuke leesboeken, luisterboeken, DVD's en CD-rom's. 

4You!

Als lezen moeilijk of niet leuk is, omdat je dyslexie hebt bijvoorbeeld, kan dat behoorlijk lastig zijn. Zeker als je voor school moet lezen. Om het je makkelijker te maken, is er speciaal voor jou de 4 you!-collectie in de Factory in Doetinchem. In de 4You-collectie vind je makkelijke leesboeken voor je lijst (voor vmbo en de onderbouw van havo/vwo), informatieboeken, tijdschriften, luisterboeken en dvd's. Je kunt hier ook computers gebruiken en gratis internetten.
 

Dyslexie

Dyslexieplein is... elkaar helpen verder te komen. Via handige filmpjes, zonder veel te hoeven lezen. 

DyslexieWeb is een site voor en door mensen met dyslexie. Boordevol tips en informatie. Met een forum waar je ervaringen uit kunt wisselen.

Steunpunt Dyslexie is een website voor ouders en kinderen met dyslexie. Met uitgebreide informatie over kenmerken, oorzaken, gevolgen en over dyslexie op school, in de zorg en thuis.

Lettertype Dyslexie

Lettertype dyslexie

Het Lettertype Dyslexie is ontworpen door Christian Boer. Hij is grafisch ontwerper en hij heeft zelf dyslexie. Om lezen voor iemand met dyslexie gemakkelijker te maken, ontwierp hij het nieuwe lettertype.