Achterhoek & Liemers

Erfgoedcentrum

Meer weten over je familiegeschiedenis, het pand waar je nu zit of gewoon eens oude filmpjes bekijken? Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is een rijke bron van informatie over streekcultuur en -historie in de vorm van archieven, beeldcollecties, boeken en documentatie. Het Erfgoedcentrum zit net als Bibliotheek Doetinchem in 't Brewinc. Ga eens langs!

Bekijk de site van het Erfgoedcentrum

Verhalen

Betalen met brandewijnkoek en jenever... Tot de achttiende eeuw waren er in de straten van Doetinchem waterputten. In 1740 werden op de 22 putten pompen geplaatst wat een enorme hygiënische vooruitgang betekende. Een gezinshoofd was om de beurt pompmeester en hield eens per jaar in zijn huis een vergadering. Een feestelijk gebeuren met Goudse pijpen, eten en veel drank. 

Meer prachtige verhalen

Stadsmuseum

Het Stadsmuseum Doetinchem biedt meer dan alleen een bezichtiging van de collectie en de tentoonstellingen. Bij het Stadsmuseum draait het ook om het verhaal! Bekijk bijvoorbeeld eens het filmpje over Doetinchem in 1940. Bibliotheek West-Achterhoek gaat binnenkort samenwerken met het Stadsmuseum. We houden je op de hoogte!

Bekijk het filmpje

Dialectkring

De Dialectkring Achterhook en Liemers werd opgericht in 1957 met als doel de streektaal in Achterhoek en Liemers te propageren. Naast het organiseren activiteiten geven ze een blad uit: De Moespot. Meer dan vijftig pagina's proza en poëzie in de streektaal van beginnende en al meer bekende schrijvers.

Naar de site van Dialectkring

Achterhooks

Den Achterhook (of Achterhoek; met ’n oe as in ’t woord boer) lig in de provincie Gelderland en hef as grenzen: den Iessel (in ’t westen), den Olden Iessel (in ’t zuudwesten) , de Duutse grenze (in ’t zuudoosten en oosten) en de provincie Aoveriessel (in ’t noorden).

Meer Achterhooks

Wiesneus

Wiesneus is een lesprogramma over Achterhoeks Dialect. Bibliotheken in de Achterhoek bieden dit aan aan scholen. Er doen al 55 basisscholen aan mee. Gery Groot-Zwaaftink was vorig jaar een speciale gast. De kinderen deden enthousiast mee met de verhalen en liedjes in het achterhoeks.

Meer over Wiesneus

Fietsen

Collega Annette van Cappellen heeft een aantal prachtige fietsroutes gemaakt langs de vestigingen van Bibliotheek West-Achterhoek.

Erop uit!

Koken

Onwijs lekker koken! Omwies lekker kokken: Achterhookse streekgerechten woar'j oe de vingers bi'j aflekt. Smakelijk etten! 

Recepten

Muziek

We hebben geweldige muzikanten in de Achterhoek. Hier een playlist die we hebben gemaakt voor het Midzomer Biebfestival.

Luuster

Achterhoek op Facebook

Achterhoekers zitten massaal op Facebook!

Lees meer

Achterhoek Agenda

Kijk wat er allemaal te doen is in de Achterhoek op de website van Achterhoek Nieuws.

Lees meer

Leestips

Adressen Bibliotheek

Bibliotheek West-Achterhoek heeft vestigingen in Doesburg, Doetinchem, Hengelo, Vorden, Wehl, Zelhem en Steenderen. 

Vestigingen & klantenservice

DigiTaalhuis

Het DigiTaalhuis is een plek in de bieb waar je naar toe kunt als je niet goed kunt lezen, schrijven of internetten. Of moeite met Nederlands hebt. Iedereen is welkom!

Naar het DigiTaalhuis

Werk zoeken

Wil je je netwerk vergroten? Heb je hulp nodig met solliciteren? Of wil je je computervaardigheden vergroten? Kom dan eens naar de bibliotheek.

Vergroot je kans op een baan