Boekstart

Boekstart bijeenkomsten

BoekStart is een programma dat het lezen met zeer jonge kinderen bevordert én ouders met jonge kinderen laat genieten van boeken. 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een grotere woordenschat hebben. Kinderen die regelmatig worden voorgelezen beginnen met een voorsprong aan hun schoolcarrière. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterkt de band tussen ouder en kind.

In de bijeenkomst wordt voorgelezen, gezongen en gespeeld.

Kijk in de agenda en kom ook!

Boekstart koffertje

Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een speciale waardebon voor het BoekStartkoffertje.

Ga met deze bon naar de Bibliotheek bij jou in de buurt, maak je baby lid en ontvang het gratis BoekStartkoffertje. Bezoek hierna de BoekStarthoek en bekijk welke leuke, nieuwe boekjes jij en je baby kunnen ontdekken! In het BoekStartkoffertje zitten twee leuke boekjes. Deze boekjes wisselen elk half jaar. Bij ieder boekje hebben we handige en leuke voorleestips verzameld. 

Haal je gratis koffertje!

Boekstartdag

Ieder jaar in juni organiseert BoekStart samen met de bibliotheken de landelijke BoekStartdag. Kom je ook?

Hou de agenda in de gaten

Boekstart e-magazine

Een nieuwe versie van ons e-magazine BoekStart Voor Jou! staat weer voor je klaar.

Lees het magazine

Webinar De leukste Tips

In het webinar 'Voorlezen aan je baby en dreumes' geeft Jolien Hesselberth tips over voorleesplezier.

Bekijk het webinar

Webinar Hoe leer ik mijn kind praten

In 'Hoe leer ik mijn kind praten?' beantwoordt logopedist en taaladviseur Jente Timmer vragen over taal.

Bekijk het webinar

Veelgestelde vragen

Wat is Boekstart

BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor ouders met baby’s. Ouders worden aangemoedigd om samen met hun baby te genieten van het lezen van boeken en worden gestimuleerd om naar de openbare bibliotheek te gaan. In de bibliotheek kunnen de medewerkers je adviseren over geschikte boekjes en worden activiteiten voor ouders en jonge kinderen georganiseerd.

Waarom is lezen met baby's belangrijk?

Het versterkt de band tussen ouder en kind. Uit Brits onderzoek blijkt dat kinderen die als baby al werden voorgelezen, het later gemiddeld beter doen op school. Het blijkt namelijk dat samen lezen heel goed is voor de taalontwikkeling van baby’s. Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun hele leven profijt van.

Zijn baby's niet te klein voor boekjes?

Voorlezen is gezellig. Het is fijn om samen bezig te zijn met een boek. Samen plaatjes te kijken en de eerste woorden leren. Boekmomenten met baby’s kunnen voor baby’s uitdagend en ontspannen zijn. Voorlezen bij heel jonge kinderen is in de eerste plaats bedoeld om hun aandacht te trekken naar plaatjes uit boeken. Het plaatje aanwijzen of omschrijven is de volgende stap. Het eerste babyboekje is gewoon een speeltje. Het is van stof of plastic. Er wordt niet alleen naar de plaatjes gekeken, maar ook op het boekje gesabbeld of ermee gegooid. Daarna komen de hardkartonnen boekjes met eenvoudige plaatjes uit het dagelijkse leven en pas dan de eerste voorleesverhaaltjes. Ja, aan een baby van een paar maanden kunt u dus al voorlezen.

Wat is het verschil tussen BoekStart en Boekenpret?

BoekStart is een leesbevorderingsproject voor alle baby’s en hun ouders. Het is niet gericht op een specifieke doelgroep. Boekenpret is specifiek gericht op gezinnen waar weinig aandacht is voor (voor)lezen. Boekenpret wordt door een groot aantal gemeenten in het kader van de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) ingezet ter stimulering van de taalontwikkeling van jonge kinderen en ter voorkoming van achterstanden. BoekStart en Boekenpret bijten elkaar niet. Boekenpret biedt ouders van jonge kinderen die meer ondersteuning nodig hebben dan de stimulans vanuit BoekStart een intensiever aanbod aan. BoekStart en Boekenpret vullen elkaar dus aan.