131 appjes op zondagmorgen

Gepubliceerd op: 17 maart 2020 09:17

Toen ik nog directeur was van het Tropentheater in Amsterdam, werkte ik samen met de afdeling Biomedical Research. Daar deed men onderzoek naar tropische ziekten en er werden vaccins en geneesmiddelen ontwikkeld. De directeur van die afdeling, Paul Klatser, zei altijd: “Het is niet de vraag of we een pandemie krijgen, maar wanneer”.

Aan zijn woorden moest ik denken toen ik zondagochtend mijn telefoon aan deed. Wat bleek? Ik had 131 appjes gemist…. 131 appjes van bibliotheekdirecteuren die allemaal met het enorme dilemma zaten om wel of niet hun vestigingen te sluiten. 131 overwegingen, uitwisselingen, ideeën, voorbeelden. 131 twijfels.

Ook ik heb besloten dat alle vestigingen van Bibliotheek West-Achterhoek tot 6 april gesloten zijn. Maar 131 appjes spreken voor zich: Dit besluit is bij niemand ‘zomaar’ tot stand gekomen. Niemand heeft eerder zo’n situatie meegemaakt en niemand wil dit.

Maar het is wel gebeurd. Zo ziet een pandemie er dus uit. Dat je iets doet wat je niet wilt, omdat dit het minst slechte is wat ik kon doen.

____

Wieb Broekhuijsen
Directeur Bibliotheek West-Achterhoek