100 meertalige voorleesfilmpjes

Gepubliceerd op: 14 juli 2022 09:49

Wat een mooi initiatief! Om het (voor)leesplezier in meertalige gezinnen te stimuleren, worden 100 voorleesfilmpjes in het Arabisch, Pools en Turks beschikbaar gesteld via Jeugdbibliotheek.nl.

De filmpjes zijn ontwikkeld als onderdeel van het project ‘Leesbevordering in meertalige gezinnen’, waarin we samenwerken met De Voorleeshoek, SPN, KB nationale bibliotheek en Stichting Lezen. Met behulp van de voorleesfilmpjes kunnen we ouders beter toerusten in hun rol van leesopvoeder. Zo wordt het leesplezier van kinderen vergroot, kunnen álle kinderen opgroeien in een taalrijke omgeving en een goede start maken op school.

Samen met 11 pilotbibliotheken gaan we het komende jaar de nieuwe content toepassen in leesbevorderingsprogramma's zoals BoekStart en de VoorleesExpress. Daarnaast worden de prentenboeken in samenwerking met NBD Biblion binnenkort landelijk beschikbaar gesteld. Zo zetten we in op de kracht van de thuistaal! Vaak wordt gedacht dat in meertalige gezinnen de thuistaal het goed leren van het Nederlands in de weg staat. Maar het is andersom: de talen kunnen elkaar juist helpen.

Het project is tot stand gekomen met steun van Stichting Pica, de organisatie die wetenschappelijke en openbare informatievoorziening bevordert.

Bekijk de filmpjes