Voorschoolse opvang

Voorlezen op school

Nog leuke lesideeën nodig? De bibliotheek helpt! Wij ondersteunen peuterspeelzalen en kinderdagverblijven met o.a. leskisten, voorlezen, prentenboeken en lezingen. Bekijk het uitgebreide aanbod hieronder. Meer weten? Neem contact op met ons Team Educatie.

Leskisten

webshop bibliowijzer

Lesideeën nodig? De bibliotheek ondersteunt leidsters van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven met talloze leskisten, voorlezen in de groep, prentenboeken, speelontdekboeken, lezingen voor ouders en nog veel meer... Nu gemakkelijk te bestellen via onze webshop Bibliowijzer.

Digitale leskisten

prentenboeken

Ieder jaar wordt er tijdens de Nationale Voorleesdagen het `Prentenboek van het Jaar`gekozen. Rondom deze prentenboeken worden door ons digitale leskisten gemaakt met een filmpje waar het prentenboek wordt voorgelezen en leuke praat-, zing- en doe-opdrachten. Interesse? Stuur een mailtje naar Jacqueline Terwijn.

Boekenpret

boekenpret

Boekenpret maakt lezen leuk! Rondom een prentenboek hebben we speelontdekboeken gemaakt. Onze medewerker vertelt een prentenboekenverhaal met behulp van allerlei materialen: handpoppen, vertelkastje en/of vertelkoffer. Ook ouders zijn welkom.

Voorleesdagen

Ieder jaar in januari worden de Nationale Voorleesdagen georganiseerd. In deze periode bezoeken onze jeugdspecialisten groepen in ons werkgebied om verhalen voor te lezen en uit te spelen. Je kunt ook een groepsbezoek in de bibliotheek aanvragen.

Logeerkoffertje

logeerkoffertje

In samenwerking met het Bredeschoolnetwerk Doetinchem doen een aantal scholen mee met het Logeerkoffertje. Ieder kind mag het logeerkoffertje 1 nacht mee naar huis nemen.

Agenda

agenda

Bibliotheek West-Achterhoek organiseert heel veel activiteiten voor ouders en kinderen. We lezen niet alleen voor in de bibliotheek en op scholen, maar ook op festivals, in buurthuizen... Kijk in de agenda!

Voorleesdagen online

Tijdens de nationale voorleesdagen bezoeken onze jeugdspecialisten heel veel groepen om verhalen voor te lezen en uit te spelen. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Bekijk de playlist! We hebben het in meerdere talen gemaakt. Van Turks tot Achterhoeks.

Media Ukkie Dagen

Ieder jaar in maart worden de Media Ukkie Dagen georganiseerd. Hier wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. De bibliotheek organiseert in deze periode onder andere online webinars voor ouders en leraren.

WePboek

wepboek

Een WePboek is een lespakket met digitale prentenboeken. Deze WePboeken stimuleren de taalontwikkeling bij peuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en multimedia. 

Bereslim

bereslim

Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling. Deze kunnen kinderen gratis gebruiken op de computers in de bieb. Voor scholen en kinderopvang heeft Bereslim het Schoolpakket. 

Leesapps

leesapps

Voor (leren) lezen zijn zoveel apps op de markt. Hoe weet je nu welke apps écht leuk en educatief verantwoord zijn voor je kind? Media Smarties heeft ze voor je verzameld. Voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

WIST JE DAT

...een vierjarige die niet voorgelezen wordt gemiddeld zo’n 1.500 woorden kent. Een vierjarige die wel voorgelezen wordt, kent er al gauw 3.500!
(BiebMagazine)


Cursussen voor professionals