100 Jaar Bibliotheek Doetinchem

1919 -2019

Feestje met 3000 mensen!

Honderd jaar geleden, op 18 oktober 1919, leende de Openbare Bibliotheek in Doetinchem het eerste boek uit. Doetinchem was de eerste bibliotheek in Nederland die werkte met uitleenposten in de omliggende kernen: Hummelo&Keppel, ’s-Heerenberg, Zelhem, Terborg, Varsseveld en Doesburg. Bibliotheek West-Achterhoek, waar Doetinchem onder valt, is heel bijzonder en tegelijkertijd heel gewoon.

Op 18 oktober was het groot feest in de bibliotheek. Dat hebben we samen met bijna 3000 mensen gevierd. Hieronder een verslag van deze geweldige dag!

Opening

Het feest werd geopend met een feestelijke uitreiking door wethouder Maureen Sluiter van de glossy met alle 100 blogs over de bibliotheek aan Hans Martijn Ostendorp, Algemeen Directeur van De Graafschap.  Onze directeur Wieb Broekhuijsen maakte de start van de unieke samenwerking met de Graafschap bekend.

Fotoshoot

In het kader van het 100-jarig bestaan van Bibliotheek Doetinchem werd een fotowedstrijd "Leven in Doetinchem" georganiseerd. Burgemeester Mark Boumans reikte op 18 oktober de prijzen uit.  Bekijk hier de winnende foto's en de juryrapporten. Peter Hagenaars, Amber Santing en Geert Jansen: Gefeliciteerd!

Fietsroutes

Collega Annette van Cappellen heeft een aantal prachtige fietsroutes gemaakt langs de vestigingen van Bibliotheek West-Achterhoek. Voor nog minstens 100 jaar fietsplezier!

Biebhuisje

Er wordt een huis in de bieb gebouwd!
Kunstenares Berna Bonekamp heeft een interactief huis ontworpen speciaal voor kinderen. Hier is van alles te doen: je kunt tekenen, zelf een boekje schrijven, typen op een ouderwetse typmachine, luisterboeken luisteren, taalspelletjes doen, prentenboeken kijken en nog veel meer! Het huisje staat permanent in de Living in Bibliotheek Doetinchem te staan.

Echte sprookjesfiguren

Sprookjes worden werkelijkheid
Met open mond stonden de kinderen te kijken naar de sprookjesfiguren die rondliepen. Ze bestaan dus toch! Pinokkio was favoriet bij de volwassenen...

Kleurplatenwedstrijd

Marja Meijer

De mooiste kleurplaten
Maar liefst 150 kinderen hadden een kleurplaat van kinderboekenillustrator Marja Meijer ingestuurd. De mooiste kleurplaten kregen een prijs van Burgemeester Mark Boumans.

Gewoon

Bibliotheek West-Achterhoek is tegelijkertijd gewoon gebleven. Wij beschouwen het - alweer 25 jaar geleden opgestelde - Unesco Manifest over Openbare Bibliotheken nog steeds als leidraad voor ons werk. We doen ‘gewoon’ ons werk voor die vader die op de Zwarte Cross bij onze voorleestent bekent dat hij zijn dochter niet voor kan lezen. We helpen hem om tóch een verhaal te vertellen met een boek in de hand. We werken voor het Syrische jongetje, dat eerst niet stil kon zitten als hij voorgelezen werd – en die het na twintig weken prachtig vindt, net zoals zijn ouders. We letten op dat opgeschoten joch, ouders gescheiden, die naar de bieb komt om weer lid te worden omdat hij onze lessen op het Zonecollege (VMBO/MBO onderwijs) zo leuk vindt. We ontvangen auteurs en interviewster Wouke van Scherrenburg tijdens onze Boek the Party-avonden.

De slimste BiebQuiz

Dé pubquiz voor de bibliotheek! Gepresenteerd door Peter Wekking. Zes teams gingen de strijd aan voor leuke prijzen en eeuwige roem. 

Samen 100

Samen op de foto als je samen 100 bent! Heb jij voor het fotokastje gestaan?

DoetinPop

FEEST! 18 oktober werd natuurlijk afgesloten met een feest. DoetinPop zorgde voor de muzikale invulling.

Bijzonder

Terwijl in de rest van ons land het jeugdbibliotheekwerk pas vorm kreeg in de jaren ’50, had Doetinchem direct een jeugdcollectie én een wachtlijst omdat er te weinig boeken waren voor alle jonge lezers. We zijn ook bijzonder, omdat het ons gelukt is de kern van het bibliotheekwerk om te vormen naar de vragen van deze tijd. Bijzonder, omdat we in de top tien staan van bibliotheken met de meeste leden per aantal inwoners. Bijzonder, omdat West-Achterhoek, gebruik makend van lokale helden die aanspreken bij de doelgroep – tante Rikie van de Zwarte Cross – ook kwetsbare groepen bereikt.
 

Leuke lijstjes

Blijf op de hoogte. Volg BiebNieuws op: