Biebpanel resultaten flitspeiling belastinghulp

Het 1e onderzoek van 2017 vond plaats van 21 maart t/m 2 april. Van Bibliotheek West Achterhoek deden 127 panelleden mee aan het onderzoek en van het totale Panel, bestaande uit alle aangesloten bibliotheekorganisaties in Nederland 18.855 leden.


Samenwerking Koninklijke Bibliotheek en Belastingdienst


In 2016 heeft de Koninklijke Bibliotheek een convenant gesloten met de Belastingdienst; de openbare bibliotheken, de Koninklijke Bibliotheek en de Belastingdienst gaan samenwerken om mensen te helpen in hun contact met de e-overheid. Ten tijde van deze flitspeiling boden veel bibliotheken dienstverlening aan op het gebied van belastingaangifte. Het aanbod verschilt per Bibliotheek en varieert van het aanbieden van computers om de belastingaangifte in de Bibliotheek in te vullen tot het doorverwijzen naar professionals bij moeite met het invullen van de belastingaangifte.


Kennis aanbod belastingspreekuren

Ruim één op de tien leden van het totale BiebPanel denkt dat ze bij de Bibliotheek terecht kunnen voor hulp bij de belastingaangifte. We zien daarbij geen grote verschillen in subgroepen.


Passendheid bij de Bibliotheek

Iets meer dan de helft van de panelleden vindt hulp bij belastingaangifte passen bij de dienstverlening van de Bibliotheek. 65 plussers en lager opgeleiden vinden dit vaker passen dan jongeren en hoger opgeleiden. In de open vraag aan het einde van de vragenlijst zien we meermaals terugkomen dat panelleden hulp bij belastingaangifte door de Bibliotheek wat ver vinden gaan, maar dat ze het geven van informatie hierover wel passend vinden.
Ook hulp bij andere overheidszaken past volgens een deel van de panelleden (ruim een derde) bij de Bibliotheek, maar wel minder dan hulp bij belastingaangifte. Panelleden van 35 jaar en ouder en hoger opgeleiden vinden dit relatief vaak passen. Lager opgeleiden geven bij deze vraag relatief vaak aan het niet te weten. Als gevraagd wordt bij welke andere gemeente-of overheidszaken de Bibliotheek hulp kan bieden, dan gaat dit vooral om ondersteuning bij het invullen van verschillende formulieren zoals het aanvragen van subsidies, toeslagen, uitkeringen en dergelijke.


Gebruik belastingspreekuren

Bijna drie kwart van de leden van het totale BiebPanel zou een buurman of buurvrouw die moeite heeft om de belastingaangifte in te vullen, wijzen op de Bibliotheek. Onder de panelleden is de interesse om zelf gebruik te maken van de belastingspreekuren minder hoog: ongeveer 85% heeft geen interesse, 6% overweegt er wel gebruik van te maken en 9% weet het nog niet. Mannen en hoger opgeleiden geven relatief vaak aan er geen gebruik van te willen maken omdat ze de belastingaangifte zelf doen. Lager opgeleiden worden vaker al geholpen door andere mensen of instanties.


Bekendheid campagne

Hoe zichtbaar is de campagne ter ondersteuning van de dienstverlening op het gebied de e-overheid geweest? Circa één op de tien heeft één van de getoonde posters of vergelijkbare posters gezien in de Bibliotheek. Frequente bezoekers geven vaker aan iets gezien te hebben dan minder frequente bezoekers. In de open vraag aan het einde van de vragenlijst zien we naar voren komen dat veel panelleden de Bibliotheek in de afgelopen weken niet hebben bezocht en daarom de posters niet hebben kunnen zien. Ook geven enkele panelleden aan dat ze met een gericht doel naar de Bibliotheek komen en daarom geen oog hebben voor dergelijke uitingen.


Bibliotheek West Achterhoek

In onze vestigingen wordt ook hulp geboden bij de belastingaangifte. Lid of geen lid, je kunt gratis gebruik maken van de computers in de bibliotheek om zelf de belastingaangifte in te vullen.

Heb je hulp nodig bij het invullen van de belastingaangifte of bijvoorbeeld het aanvragen van toeslagen dan kan de bibliotheekmedewerker je doorverwijzen naar vrijwilligers die hierbij helpen. Daarnaast bieden wij gratis computercursussen aan voor de echte beginner om de basisvaardigheden te leren. Kijk in onze agenda voor de mogelijkheden.

Doe mee met BiebPanel!

BiebPanel

Via BiebPanel kunnen bibliotheekleden en -bezoekers 4x per jaar hun mening geven over allerlei zaken die spelen bij hun bibliotheek, zoals de collectie, de inrichting, dienstverlening en activiteiten. Landelijk nemen al meer dan 20.000 mensen vanuit bijna 90 bibliotheken deel. Doe ook mee, zodat wij Bibliotheek West-Achterhoek nog leuker kunnen maken!

Open vandaag nog een gratis account

Uitgelicht

formulierencafe

Mensen vinden het belangrijk dat de bibliotheek ondersteuning kan bieden bij het invullen van verschillende formulieren zoals het aanvragen van subsidies, toeslagen, uitkeringen en dergelijke.

Lees meer

mijn overheid

Voor inwoners van de gemeente Doetinchem die moeite hebben om te werken met overheidswebsites biedt Bibliotheek West-Achterhoek de cursus Werken met de e-overheid aan.  

Lees meer

klik en tik

Voor alle mensen die moeite hebben om hun weg te vinden op internet biedt Bibliotheek West-Achterhoek de cursus Klik & Tik aan. Voor cliënten van het UWV is er een wekelijkse cursusmiddag en voor cliënten van Estinea de ZoZijn School is er een speciale cursus.  

Lees meer