“Aandacht besteden aan lezen op jonge leeftijd, voorkomt leesproblemen op oudere leeftijd en gaat zelfs laaggeletterdheid tegen.”

Daarom bereikt de bibliotheek jonge kinderen en hun ouders al op het consultatiebureau.

Een kind dat per dag vijftien minuten wordt voorgelezen, kent op z’n derde twee keer zoveel woorden als een kind dat niet is voorgelezen. Dat is een achterstand die bijna niet valt in te halen. Zo groot is het effect van aandacht voor lezen op jonge leeftijd.

De bibliotheek weet hoe belangrijk lezen is. Je wordt er een socialer mens van, je schoolprestaties verbeteren erdoor en je hebt later beduidend meer kans op werk als je kunt lezen.

Daarom stimuleert de bibliotheek jonge ouders om te gaan voorlezen. Dat doen we door in de bibliotheek koffertjes uit te delen met daarin een box- of badboekje en een kartonnen boekje met liedjes en een verhaal over hoe belangrijk voorlezen is voor een jong kind. We helpen ouders tijdens speciale bijeenkomsten, geven ze tips en we laten zien hoe leuk het is om voor te lezen.

De bibliotheek heeft nog meer in z’n mars dan het uitlenen van boeken. We werken actief aan het bestrijden van laaggeletterdheid. Deskundigheid over lezen vindt u bij de bibliotheek.
 

Door de ogen van Wieb Broekhuijsen

Door de ogen van...

Wieb Broekhuijsen

Wieb Broekhuijsen is Directeur van Bibliotheek West-Achterhoek. Hier schrijft zij over haar ervaringen, inspiraties en trends in bibliotheekland.