"Kinderen die dagelijks minder dan vijf minuten per dag lezen, lezen in een jaar slechts 21.000 woorden. Kinderen die 15 minuten per dag lezen, lezen 1.146.000 woorden per jaar."

lezen

Een kind dat 15 minuten per dag leest, leest 55 keer zoveel woorden per jaar dan een kind dat 5 minuten per dag leest. Bij voorlezen ligt het aantal woorden iets lager; voorlezer gaat immers wat langzamer. En dat blijf je merken – de hele schoolloopbaan lang, en misschien dus wel je hele leven. Een valse start is niet meer in te halen, en dat terwijl je er niets aan kunt doen.

De bibliotheek trekt zich die ongelijkheid aan. Daarom zoeken we ouders en kinderen actief op. Niet alleen de allerjongste kinderen, maar ook de kinderen in de peuterspeelzalen of de kinderdagverblijven. Misschien heeft u de vlaggen van Boekstart, voor de allerjongste kinderen, wel eens gezien en kent u Boekenpret of het logeerkoffertje.

Door de ogen van Wieb Broekhuijsen

Door de ogen van...

Wieb Broekhuijsen

Wieb Broekhuijsen is Directeur van Bibliotheek West-Achterhoek. Hier schrijft zij over haar ervaringen, inspiraties en trends in bibliotheekland.