“Kinderen die op de basisschool meer boeken hebben om uit te kiezen, lezen meer en worden betere lezers. Ook hun Cito-resultaten voor begrijpend lezen liggen hoger.”

scholen

Daarom werkt de bibliotheek samen met heel veel basisscholen uit Bronckhorst, Doesburg en Doetinchem.

Scholen die in samenwerking met de bibliotheek een Bibliotheek op School (BOS) hebben ingericht, bieden hun leerlingen vaak betere boeken aan om uit te lezen. De leerlingen op deze scholen hebben geluk. Want door deze samenwerking zijn hun resultaten aan het eind van de basisschool beduidend hoger dan die van kinderen waar geen structurele samenwerking met de bibliotheek bestaat.

Dat blijkt uit onderzoek van Thijs Nielen, die op 26 januari 2016 promoveerde aan de Universiteit Leiden. In zijn promotieonderzoek ‘Aliteracy: Causes and solutions’ vergeleek Nielen een groep scholen die meedoen aan de Bibliotheek op school met scholen die niet meedoen. Het belangrijkste verschil is dat scholen die - met behulp van Bibliotheekondersteuning - meedoen aan deze aanpak meer boeken aanbieden en meer aandacht besteden aan hun collectie.

Bibliotheek West-Achterhoek doet veel voor scholen. We adviseren niet alleen over de collectie, of we bieden leskisten aan met materialen die door de docent in de les gebruikt kunnen worden, maar we helpen docenten ook actief. Met de Monitor de Bibliotheek op School meten we de leesresultaten van de scholen met een BOS. We leiden docenten op leescoordinator. Tijdens de daaraan gekoppelde jaarlijkse studiebijeenkomst helpen docenten elkaar met het verbeteren van hun eigen onderwijs.

Zo helpt de bibliotheek structureel aan het verbeteren van het leesonderwijs. We doen meer dan u denkt!

Lees meer

Door de ogen van Wieb Broekhuijsen

Essentiële dienstverlening

We voelen ons de koning te rijk!

Wel/niet/wel/niet/wel...

Niemandsland?

Lock-down

Ruimte

Zoals het klokje thuis tikt

Omdenk-team

Nieuwe geluiden

Wat ik mis...

Op reis in je hoofd

1000 plastic handsschoenen

131 appjes op zondagmorgen

Alles verandert

Apetrots

Met onze tijd mee

Wat, als een tekst een ‘appje’ wordt?

“Een kind dat elke dag 15 minuten wordt voorgelezen, kent op zijn derde jaar twee keer zoveel woorden als een kind dat niet is voorgelezen."

“Landen die op school veel computers gebruiken, scoren bij rekenen en taal vaak onder het gemiddelde.”

"Lezers scoren hoger dan niet-lezers op intelligentietesten en zijn succesvoller in de samenleving."

“Kinderen die op de basisschool meer boeken hebben om uit te kiezen, lezen meer en worden betere lezers. Ook hun Cito-resultaten voor begrijpend lezen liggen hoger.”

“Als alle laaggeletterden in Nederland een cursus zouden volgen, zou dit de maatschappij 700 miljoen euro opleveren.”

“Aandacht besteden aan lezen op jonge leeftijd, voorkomt leesproblemen op oudere leeftijd en gaat zelfs laaggeletterdheid tegen.”

“Vaardige lezers vinden makkelijker een baan, verdienen een hoger salaris en hebben betere uitzichten op een succesvolle loopbaan”

“Voorlezen aan baby’s nog voordat ze kunnen praten heeft een gunstig effect op de taalontwikkeling”

“Op de arbeidsmarkt is 80% van het werk op de één of andere manier gerelateerd aan lezen en schrijven. Nederland telt 1,3 miljoen laaggeletterden. Zij hebben geen werk en zijn lager opgeleid.”

"Een grote leesvaardigheid is cruciaal voor Nederland als kennis- en informatie-economie. Er bestaat een positief verband tussen de geletterdheidsscores van een land en de lange termijngroei van het bruto nationaal product."

"Kinderen die dagelijks minder dan vijf minuten per dag lezen, lezen in een jaar slechts 21.000 woorden. Kinderen die 15 minuten per dag lezen, lezen 1.146.000 woorden per jaar."

"Iemand die vaak fictie leest, daar profijt van heeft in zijn sociale leven. Het inleven in de verhaalpersonages helpt ons om ons in te leven in mensen in het dagelijks leven"

Door de ogen van...

Wieb Broekhuijsen

Wieb Broekhuijsen is Directeur van Bibliotheek West-Achterhoek. Hier schrijft zij over haar ervaringen, inspiraties en trends in bibliotheekland.

Check de bieb