“Vaardige lezers vinden makkelijker een baan, verdienen een hoger salaris en hebben betere uitzichten op een succesvolle loopbaan”.

taalhuis

De bibliotheek maakt lezen voor iedereen bereikbaar.

Eigenlijk is het een verdrietig verhaal. Als je niet goed kunt lezen, krijg je minder snel werk, verdien je minder en inmiddels is het zelfs aangetoond dat je minder gezond bent. Je zit in een vicieuze cirkel: niet lezen betekent dat je niet goed verder kunt leren, niet verder leren betekent minder geld, minder geld betekent minder toegang tot leuke of belangrijke instituten. Hoe kom je daaruit? Dat beschrijven tegenwoordig de taalambassadeurs van de Stichting Lezen en Schrijven. Ik ontmoette Jos Niels tijdens de opening van ons Taalhuis in Doetinchem. Hij vertelde me over hoe het kwam dat hij laaggeletterd was, maar ook hoe hij daaraan een eind heeft gemaakt.

De bibliotheek is er voor iedereen die (beter) wil leren lezen en die digitaal vaardig wil worden. Beter lezen begint bij dat je het veel moet doen. Onderzoek wijst uit dat met name tieners te weinig lezen en dat daardoor hun vaardigheden achteruit gaan. Veertien procent van hen is laaggeletterd! Daarom lokt de bibliotheek zoveel mogelijk mensen, om iedereen met leuke en mooie boeken uit te nodigen te blijven lezen.

Door de ogen van Wieb Broekhuijsen

Door de ogen van...

Wieb Broekhuijsen

Wieb Broekhuijsen is Directeur van Bibliotheek West-Achterhoek. Hier schrijft zij over haar ervaringen, inspiraties en trends in bibliotheekland.