"Lezers scoren hoger dan niet-lezers op intelligentietesten en zijn succesvoller in de samenleving."

leesclubs

Daarom heeft de bibliotheek leesclubs voor mensen die moeite hebben met lezen.  

Als je niet goed kunt lezen, of digitaal niet zo vaardig bent, is het een grote drempel om naar de bibliotheek te gaan. Toch doen steeds meer mensen dat. Want in de bibliotheek vind je hulp. We hebben een grote collectie materialen voor mensen die moeite hebben met lezen en mensen kunnen bij ons lid worden van een leesclub, of we hebben een taalmaatje die kan helpen.

Onderzoek van Susanne Mol en Adriana Bus (2011) bevestigt hoe belangrijk lezen is. Juist lezen in de vrije tijd vergroot je woordenschat, want om iets goed te leren moet je ‘kilometers maken’. Daarom introduceerde bibliotheek West-Achterhoek op de scholen waar ze mee samenwerkt het ‘kilometerlezen’. Maar ook voor volwassenen die (beter) willen leren lezen, is het maken van kilometers belangrijk. Daarom dus die leesclubs. Samen lezen is immers vaak gezelliger dan lezen in je eentje.

We zijn trots op onze samenwerking met het Graafschap College en met Buurtplein BV. Daardoor verzamelen we zoveel mogelijk deskundigheid om mensen nog verder te helpen.
De bibliotheek is een plek voor iedereen, vooral voor mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken!

Door de ogen van Wieb Broekhuijsen

Door de ogen van...

Wieb Broekhuijsen

Wieb Broekhuijsen is Directeur van Bibliotheek West-Achterhoek. Hier schrijft zij over haar ervaringen, inspiraties en trends in bibliotheekland.